4020

Мидите - вкусна храна и мощен афродизиак

Лято, море, гмуркане, прясна рибка и удоволствието сам да си „набереш“ миди за охладеното бяло вино. Добре приготвените пресни миди, освен че са вкусен деликатес, съдържат редица микроелементи - селен, цинк, йод, манган, кобалт и мед, много аминокиселини, източник са на витамини В12, Е, С и А, които са полезни за здравето. 

Легенди се носят за мидите като мощен афродизиак. Твърди се дори, че действат на либидото по-добре от много специални лекарства. Съдържанието на  чист протеин е от съществено значение за поддържането на енергията и повишаването на желанието за страстни преживявания и демонстрация на сексуални възможности. Освен че могат да превръщат мъжете в истински плейбои, елементите йод и цинк в състава на мидите повлияват на репродуктивната им функция и гарантират нормален вискозитет на семенната течност и активност на сперматозоидите. Яденето на миди подобрява еректилната функция и влияе положително на работата на вената в слабините.

Мидите са също толкова полезни и за репродуктивното здраве на жените.

Гинеколози твърдят, че използването на миди води до подобряване на състоянието на маточната лигавица и по този начин шансовете за забременяване се увеличават значително. 

Миди трябва да консумират и любителите на спорта и физическите натоварвания, тъй като протеините в тях засилват натрупването на мускулна маса. Те са и чудесна добавка към всяка диета, защото са чист протеин и предоставят на организма важните омега-3 мастни киселини. Доказано е, че в 100 грама миди се съдържат само 86 калории, което е два пъти по-малко от говеждото и пилешкото месо. Особено подходящи са за диетите при хора с наднормено тегло. Може да ги добавите в здравословното си меню като част от салатата, под формата на супа или като основно ястие.

Мидите имат също благоприятен ефект върху активността на щитовидната жлеза, тъй като тези морски дарове са богати на йод. От присъствието на този елемент в човешкото тяло зависи нормалното функциониране, както и добрата работа на цялата ендокринна система. 

Положително е въздействието им при болните от артрит

Установено е, че жители на крайморски райони, които редовно похапват миди и други морски дарове, не страдат от артрит или ставни заболявания.

Многобройни проучвания показват, че мидите подобряват функцията на нервните клетки. Използването им в храната гарантира здрав сън, добро настроение и двигателна активност. Фосфорът, който се съдържа в тях, е много полезен за мозъка, нервната система, зъбите, костите, а съдържанието на селен играе важна роля във формирането на здрава имунна система и осигурява добра функция на щитовидната жлеза. 

Високото съдържание на витамин В12 играе важна роля за ускоряване на метаболизма, така че мидите са изключително полезни за хора, които се чувстват отпаднали, уморени или дори депресирани. 

Както всяко вкусно и полезно нещо обаче, и при консумацията им трябва да се спазват определени правила. 

На първо място събирайте мидите от чисти места, далече от пристанища и производствени предприятия. Неслучайно хората ги наричат „филтъра на морето“, тъй като те могат да натрупват токсини и микроорганизми, вредни за човешкото здраве.

Не са малко случаите на възникнали хранителни отравяния след консумация на развалени или застояли миди. Затова почистете и яжте мидите същия ден. Ако количеството е по-голямо, приберете го във фризера. 

Почиствайте мидите много добре от песъчинките в тях, за да не си развалите морската почивка с неприятно посещение при зъболекар. Освен това консумацията им трябва да е с особено внимание от хората, алергични към риба или морски дарове, тъй като мидите са известен алерген.

Рецепти

Вкусни и ароматни миди на тиган

Необходими продукти: 

500 г изчистени миди 

50 г  краве масло

3 скилидки чесън  

1/2 ч.ч. бяло вино

зехтин

 копър

 черен пипер

сол на вкус

1  лимон.

Начин на приготвяне: 

Нарязваме чесъна на дребно. В голям тиган загряваме зехтин и разтопяваме маслото. Слагаме чесъна, за да се запържи съвсем леко. Добавяме изчистените миди, объркваме, наливаме виното и доливаме, ако е необходимо, малко вода. Щом омекнат, овкусяваме с черен пипер, сол и копър. Оставяме течността да се изпари и мидите на тиган да се запържат добре.

Сервираме готовите ароматни миди на тиган, обилно полети с прясно изцеден лимонов сок. Този аламинут си подхожда идеално с изстудено бяло вино.

 

Салата от миди с копър

Необходими продукти:  

500 г замразени или пресни миди

олио - около 50 мл.

1   лимон

 1 връзка зелен лук

 сол - ½ ч.л. 

5 - 6 стръка копър  

Начин на приготвяне: 

Мидите се сваряват и отцеждат, след което към тях се прибавят солта, сокът на лимона, ситно нарязаният лук и олиото. Разбъркват се и се изсипват в чиния за сервиране. Поръсват се с накълцан копър.

Миди с ориз по гръцки

Необходими продукти: 

1 кг здрави миди

350 г ориз, за предпочитане с дълги зърна

1 глава лук

1 връзка зелен лук 

1 връзка копър

1/2 ч.ч. зехтин

1/2 лимон

Начин на приготвяне: 

Старателно измийте мидите под течаща вода, така че да отстраните всички песъчинки. Издърпайте мустаците. Изхвърлете всички миди с наранени черупки, тежките също, защото са пълни с пясък, както и тези, които не се затварят веднага при натиск или почукване.   

Сложете мидите в голяма тенджера, налейте 0,5 л студена вода, сложете капака и изчакайте да заври. Гответе ги 4-5 минути на висока температура, като от време на време разтърсвате тенджерата.  Дръпнете тенджерата от котлона, отцедете мидите в гевгир, а бульона запазете и прецедете през тензух или много фина цедка. Отстранете онези, които са останали затворени.   

Съотношението между течността и ориза трябва да е 3:1, затова долейте вода към бульона и сложете на котлона да заври. Настържете главата стар лук, а зеления нарежете на дребно.  Загрейте мазнината в голяма тенджера. Добавете двата вида лук и гответе на ниска температура 3 до 5 минути, докато омекне и стане прозрачен. Сипете предварително изчистения ориз и гответе минута-две, като разбърквате от време на време. След това налейте горещия бульон. Посолете, покрийте с капака и оставете да се готви на тих огън в продължение на 20 минути или докато оризът омекне и поеме цялата течност.  След като оризът е готов, добавете мидите и накълцания копър и подправете с черен пипер. Покрийте тенджерата с чиста памучна кърпа и сложете капака върху нея. Изключете котлона и оставете тенджерата на топло още 5 минути, за да стане оризът пухкав.  Поднесете топлите миди с ориз по гръцки, поръсени с прясно изцеден лимонов сок и лютив пипер. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
ТИПИЧНО

ТИПИЧНО

16.07.2023 | 19:35

За Марица слаби журналисти неразбиращи нищо от каквато и да е тема. Търсят да напипат сензацията но не им се отдава. Тъпа рецепта. Най вероятно става въпрос за речни миди

Отговори
0 0

Анкета

Ще имаме ли редовно правителство или пак отиваме на предсрочни избори?