Следвайте ни

Метод със стволови клетки бори рака

viber icon

акът е болест, с която учените все още усилено се опитват да се справят. Медиците продължават да намират пробойни в коварните заболявания и разработват нови и нови методи за справяне с рака.

Генетици и биолози от Калифорнийския университет откриха, че няколко вида ракови болести са съпроводени от сходни симптоми – нарушаване на нормалния синтез на ензим, зависещ от рибуноклеиновата киселина (РНК). Това е ензимът аденозин деаминаза, който частично отговаря за противовирусната и противопатогенна активност на клетките в организма, пишат от БТА.

С помощта на терапия на базата на стволови клетки учените успели да "замразят" развитието на тежки форми на рак, сред които левкимията, и дори да докарат организма до ремисия. Аденозин деаминаза е един от трите ензима ADAR, които действат върху РНК. Те модифицират нуклеотиди в молекули на РНК и имат роля на „редактори“ в развитието на стволовите клетки. Ензимите са активирани също и в ракови образувания на черния дроб, гърдата и при левкимия.

Учените от Далекоизточения федерален университет в Русия са констатирали, че нормалните функции на ензима ADAR1 са потиснати от предракови клетки и впоследствие това води до поредица от промени на молекулярно ниво, свързани с генериране на ракови клетки в спящо състояние и с резистентност към терапии.

Учените се фокусират върху това да събудят заспалите стволови клетки и да ги направят активни. Трудността в разработвания метод се дължи на това, че стволовите клетки могат да бъдат повлияни единствено в активно състояние, а то е доста сложно за засичане, пишат от научни издания.

Според експертите стволовите клетки могат да помогнат на пациенти дори в термален стадий на заболяването. Раковите заболявания, с които лекарите могат да се борят по този начин са тези на млечната жлеза и на черния дроб. Учените отбелязват, че редактирането на генома всъщност позволява на стволовите клетки да се обучават и да започнат да се борят по-бързо с болестта, което ще доведе до съкращаване на лечението с до няколко седмици.

Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?