Следвайте ни

Месо от животни с африканска треска не е опасно за хората

Човекът обаче е активен преносител на заразата. Който гледа прасета, да не ходи на лов

viber icon

Свинското месо, заразено с африканска чума, е безвредно при консумация за хората. Това заяви за "Марица" проф- д-р Тодор Кантарджиев,  директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Някои у нас неправилно кръстиха тази болест на прасетата африканска чума. Това е африканска треска  по свинете. Човек е механичен преносител на това заболяване и един от основните фактори на заразяването на тези животни. На практика хората активно разпространяват инфекцията. Калта от обувките и от гумите на автомобилите  е основният преносител на заразата”, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че работещите в свинекомплексите не трябва да ходят на лов и да гледат домашни прасета, тъй като опасността да ги заразят е голяма.

"При варенето на месото вие унищожавате вируса. Проблемът е, когато се изхвърля сурово месо, тъй като може да бъде изядено от прасета, които веднага ще се заразят, разболеят и умрат", поясни още  проф. д-р Тодор Кантарджиев.  Той добави, че на този етап няма случаи на мутации на вируса на африканската чума по прасетата, който да застраши здравето и живота на хората. Разбира се, здравните власти трябва да имат готовност за такава ситуация и да реагират незабавно. Големият проблем е, че вирусът на африканската чума по свинете  не може да се унищожи толкова бързо и живее с години. Това пък създава опасност от епидемия дори и след като бъдат унищожени болните прасета.

Професор Кантарджиев сподели и за друг проблем.

„Да не стане като с екарисажите - чакай бе, имахме, къде са. И сега се чудим къде да загробваме мъртвите прасета", завърши специалистът.

 

 

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (1)

Африканската Чума

02.08.2019 | 19:21

Ах, нима станах "треска"? А може би даже и "цаца"?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?