83
Следвайте ни

Международни учени: Бездимните алтернативи може да намалят заболеваемостта в резултат на пушенето

Тютюнопушенето носи по-голям риск от инфаркт дори от високото кръвно, но алтернативите без дим могат да спомогнат за намаляване на вредата от тютюна

viber icon

Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез по-малко рискови продукти без дим може да доведе до ползи за общественото здраве като промени сериозно световната картина на заболяванията, причинени от тютюнопушенето.

Броят на сърдечно-съдовите заболявания, по които България е сред първенците в европейската черна класация, белодробни инфекции, рак и други заболявания, причинени от пушенето, могат да бъдат сериозно повлияни, ако пациентите спрат да пушат или преминат на алтернативи на цигарите без горене като устройства с нагряване на тютюн и електронни цигари.

Около това мнение се обединиха водещи международни и български имена в медицината по време на Втората медийна среща за намаляване на вредата от тютюна, която се проведе в хибриден формат на 28-ми септември в Несебър като част от X Юбилейна научна конференция „От науката до леглото на болния“, организирана от Арбилис. Над 50 участници от близо 30 държави се включиха на живо и онлайн, за да проследят събитието.

Известни специалисти от Европа и Русия по кардиология, пулмология и токсикология се включиха в медийното събитие, за да направят преглед на последните тенденции и научни данни в областта на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна. Модератор на срещата бе проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

„Спирането на пушенето удължава живота на човека и трябва да направим всичко възможно пушачите да спрат цигарите заради вредния ефект на дима върху всички органи и системи. Около 60% от пушачите искат да спрат след сърдечно – съдов инцидент, но за съжаление не го постигат. Освен това хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето. Не е така – рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите“, обясни проф. Георгиев по време на медийната среща.

Спирането на пушенето е най-добрият и ефективен подход за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Можем да говорим и за намаляване на вредата чрез преминаването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари, обясни още професорът от Националната кардиологична болница.

Той констатира, че пушенето продължава да бъде един от големите здравни проблеми и че докато в други области като в борбата с холестерола,се наблюдава напредък, то при тютюнопушенето у нас тенденцията остава непроменена.

Руски учен: Цигарите са най-големият враг на сърцето

Тютюнопушенето е причината за това 36% от населението да е изложено на риск от инфаркт на миокарда. Честотата на възникването му е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, ако те пушат по кутия на ден всравнение с тези, които не пушат. Данните от проучването INTERHEART за връзката между тютонопушенето и сърдечно-съдовите заболявания бяха представени от проф. Виктор Гуревич, вицепрезидент на Националното сдружение за изследване на атеросклерозата в Руската федерация и ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия. Оказва се, че не кръвното налягане, а цигарите са най-големият враг на сърцето и кръвоносните съдове.

Унгарски кардиолог: Пушачите живеят с 10 години по-малко

„Над 6 милиона души умират ежегодно от болести, свързани с пушенето като над 10% от смъртните случаи са на хора на възраст от 30 и повече години. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене, а продължителността на живота на пушачите намалява с 10 години спрямо непушачите. Това е страшно много време.“ Това сподели унгарският кардиолог д-р

Емил Толди – Шедел. Изследванията посочват също, че продължителността на живота на пушачите намалява с около 20% в сравнение на този на непушачите в различните възрасти. Това дава ясен знак, че трябва да се направи нещо, за да се промени тази ситуацията. Проблемът е, че само 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ“, обясни д-р Шедел, който е председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария и генерален директор на болница „Св. Ференц“ в Будапеща.

Проф. Георги Момеков:

Научни доказателства от целия свят подкрепят намалената вреда

„Повечето пушачи твърдят, че искат да спрат да пушат и разбират риска и вредата от пушенето. Те обаче не могат или не искат да спрат да пушат заради никотина, който води до пристрастяване. Пушенето на цигари е най-вредният начин за доставяне на никотин. „На въпроса „Защо пушиш?“ пушачите казват „Защото ми харесва“. Зависимостта се намира в някои центрове в мозъка, а удоволствието идва от една единствена молекула – никотина.

Цигарата е една ходеща колба, един малък химически реактор – формират се ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 вредни и потенциално вредни вещества, много от тях канцерогенни. Този тип вещества се отделят при горенето на тютюна. Пушачът има нужда от никотин и по никаква причина няма нужда от всички тези вещества, които се образуват в цигарения дим при горенето на тютюна.“, каза по време на 2-та медийна среща „Намаляване на вредата от тютюна“ и предедателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

„Намаляването на вредата е подход в политиката, целящ да намали вредата, причинена от опасно действие, а не просто да забрани действието. Има две условия за постигане на ползи за общественото здраве в този контекст: да бъде научно доказано, че продуктът представлява по-малък риск от пушенето на цигари, и да отговаря на потребностите на настоящите пълнолетни пушачи, така че те да го приемат и използват. Удоволствието при използването на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е подобно. Пушачите няма да получат същото удоволствие, ако си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин напр.“, заяви проф. Момеков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?