Следвайте ни

Медици съветват как да се заличат белезите от акне

viber icon

Акне (acne vulgaris) представлява заболяване на космено-мастния фоликул. Засягат се основно участъци от кожата с по-голямо количество на мастни жлези, каквито са областта на лицето, горната част на гърдите и гърба.


Акнето засяга хора от различни раси и възрасти, но в най-голяма степен страдат подрастващите. Счита се, че около 80% от хората имат пристъп на акне в един или друг момент от живота си, като най-често това е във възрастта между 11 и 30-годишна възраст. При повечето лица кожното заболяване изчезва преди навършване на 30 години, макар и по-рядко при някои проблемът може да продължи и след това в продължение на години, пише Пулс.бг.


При подрастващите акнето засяга по-често мъжкия пол. Но за разлика от това при възрастните се засяга значително по-често женският пол.

Важна роля в проявата на акнето имат андрогените (мъжките полови хормони). По време на пубертета тези хормони се увеличават както при момчетата, така и при момичетата. Под тяхното влияние мастните жлези увеличават своя размер и съответно произвеждат по-голямо количество секрет (себум).

 

Хормоналните промени по време на бременност или прием на противозачатъчни средства също могат да влошат и задълбочат проявите на акне.


Себумът, който нормално се „избутва“ до повърхността на кожата, през космените фоликули, при акне се натрупва и подпомага развитието на бактерии. Като най-често изолиран причинител се посочва Propionibacterium acnes, който нормално обитава кожата, но при подходящи условия се размножава в запушените от мастен секрет фоликули.


Propionibacterium acnes е микроорганизъм, който се открива в много от лезиите при акне. Въпреки че рядко се открива в новопоявилия се акнеиформен обрив, наличието му в късните лезии е задължително.


Различни козметични средства могат както да предизвикат появата на акне, така и да усложнят акнеиформения обрив. Някои медикаменти също могат да провокират появата на акне – медикаментозно. Такива са кортикостероидите, литиевите соли, някои антиепилептични средства и йодни препарати. При различни ендокринни и някои гинекологични заболявания хиперплазия, при които се наблюдава хиперсекреция на андрогени, също имат отношение към развитието на акне.


Акнеиформени лезии могат да са налице и при новородени. Проявата им е през първите няколко седмици и месеци от раждането, а причината е влиянието на майчините хормони, които са преминали с кръвта през плацентата.


Акнето е сравнително бавно повлияващо се заболяване. Важно е всеки пациент да бъде наясно с това, с цел проява на търпение по отношение на резултатите от лечението. Статистически справки сочат, че лечението в рамките на един месец води до подобрение на акнеиформения обрив едва 5%. До края на четвъртия месец от лечението се наблюдават значително по-сериозни резултати - достигане до 60%, а в края на шестия месец  и до 80% изчистване на лезионните огнища. Важно е да се подчертае, че тези проценти важат само при подходящо избрано лечение.  Локалната терапия е необходима при всички болни с акне и при голяма част от тях трае по-продължително време.


С оглед доброто “напасване” на терапията, освен първоначалната консултация със специалист-дерматолог са от значение и регулярните контролни прегледи през интервал от един-два месеца.
Ранното лечение е най-добрият начин за предотвратяване задълбочаване на забоялването и развитието на усложнения (например белези). При вече образувани белези (цикатрикси) има различни методи за тяхното лечение и намаляване. Цикатриксите могат да бъдат третирани с лазер, микродермабразио, а при много дълбоки белези - пренасянето на мастна тъкан от друга част на тялото на мястото на белега, както и инжектиране на синтетичен пълнител под белега, за да се подобри вида му.
 Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?