Следвайте ни

Мъчат ни полени, гъбички, насекоми, акари и мръсният въздух

viber icon

В медицината лятната алергия се подразделя на 5 основни вида. Човек може да бъде алергичен към цветен прашец; към компонентите на въздуха, които се активизират под въздействието на слънчевите лъчи;  към ухапвания от различни насекоми, към плесенни гъбички, както и към атаки от домашни кърлежи, по-познати като акари.

Първият вид летни алергии са тези към полените, които малко се отличават от пролетните алергии от същия тип. Летните алергии могат да бъдат продължение на пролетните или техен рецидив.

Ако алергична реакция се проявява изключително с настъпване на лятото, тя се явява самостоятелно заболяване, при което е необходимо да се проведат изследвания и да се идентифицира видът на цветния прашец, който предизвиква реакцията на свръхчувствителност.


През пролетта алергиите възникват основно в резултат на отделянето на цветен прашец от дърветата, а източник на поленови алергени през летните месеци са тревите и цветята.

Вторият вид алергия през лятото - поради замърсяването на въздуха отделните негови компоненти стават по-активни през топлите месеци във връзка с по-агресивното влияние на слънчевите лъчи. Най-раздразващият фактор във въздуха е озонът. Неговата поява се обуславя от силното ултравиолетово излъчване на лятното слънце. И именно когато метеорологичното време е слънчево и безветрено, се натрупва озон в приземните слоеве на атмосферата, в резултат на което е възможно възникването на алергия с астматични усложнения.

Алергията към ухапвания от различни насекоми, която се засилва през летния период е 3-тият вид лятна алергия и в последно време набира популярност.

С този вид алергично заболяване човек трябва да бъде изключително внимателен и дори при първите и най-незначителни негови проявления е необходимо да търси специализирана медицинска помощ. Нерядко настъпва летален изход при хора, които са били ухапани от оса, пчела или стършел.

Алергията към плесенните гъбички е още една от разновидностите на лятната алергия. Най-често през летните месеци в затворените помещения с високи нива на влажност растат плесенни гъбички.
Спорите на тази гъбички, попадайки чрез дишането в организма на алергичен човек, предизвикват алергични пристъпи.

И последната разновидност на лятната алергия е тази към домашни кърлежи или акари. В тази категория попадат и други микроскопични насекоми от разред паякообразни. Оптималните условия за тяхното съществуване са влажната и топлата среда.


Именно през лятото, когато температурата на въздуха и влажността се повишават, за подобни дразнители се създават благоприятни условия за съществуване и размножаване. 

А реакция на свръхчувствителност могат да предизвикат не самите насекоми, но и продуктите от тяхната жизнена дейност или в частност техните изпражнения, които се състоят от белтъци с висока алергенна активност и които попадат във въздуха в помещенията. 

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?