46

Мазнините може да са полезни за мозъка

Имаме ли нужда от здравословни мазнини? Мозъчните заболявания придобиха епидемични размери. Тревoжност, замъгляване на мозъка, умора, депресия, разстройство с дефицит на вниманието, аутизъм, алцхаймер, болест на паркинсон и множествена склероза са само малка част от състоянията, вече засягащи почти всеки по някакъв начин. Защо се случва това? Какво в нашето общество би могло да предизвиква такава инвалидизираща епидемия, пише в своя статия екипът на издателство “Вдъхновения”.

В продължение на десетилетия мазнините и холестеролът са смятани за злодеите в здравословното хранене и до голяма степен са демонизирани в западната диета. От края на 20. век лекари, диетолози и дори правителството на САЩ казват, че мазнините запушват артериите, причиняват напълняване и водят до смърт от сърдечен удар. Нищо чудно, че толкова много хора избират да намалят драстично мазнините в диетата си.

Това вярване дълго остава почти неразколебано, но за щастие, дните му са преброени. Науката започна да осветлява въпроса и да разкрива действителната истина за мазнините. Едно изследване от 2014 година, публикувано в медицинското списание Neurology, установява, че противно на общоприетото схващане, всъщност може да няма връзка между високия общ холестерол и риска от инсулт.

В действителност други изследвания показват, че ниските нива на холестерола може да увеличат вероятността от смърт поради всякакви причини. В същото време някои от многото странични ефекти на статините ​- лекарства за понижаване на холестерола - включват загуба на памет и мозъчна дисфункция.

Истината е, че като най-богатия на мазнини орган в тялото ви мозъкът ви се състои от 60% мазнини. Консумирането на холестерол и мазнини е от решаващо значение за здравето и функционирането на мозъка. В основата на стандартната западна диета в наши дни са множество форми на захарта. Захарта съставлява по-голямата част от това, което ядем. И тъй като не съдържа мазнини, някак си е станала приемлива и вредата от нея се подценява.

Едно проучване от 2013 г. установява, че по-високите нива на кръвната захар при недиабетици намаляват функцията в области на мозъка, обикновено засегнати от болестта на ​алцхаймер. Това и други подобни изследвания са причина в медицинската литература болестта на алцхаймер често да бъде наричана „диабет от трети тип“.

От друга страна, кетогенната диета ​- при която мазнините, а не захарта, са основният източник на енергия - е показала някои забележителни ползи за здравето на мозъка. Здравословните мазнини са бавна, устойчива форма на енергия, за разлика от пиковете и спадовете на кръвната захар и на енергията, които мнозина преживяват, когато храненето им е базирано предимно на въглехидрати, съветват от zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

22.11.2022 | 04:06

Редакторите на Марица имат нужда от повече мазнини, та дано им просветнат мозъците и да спрат да проповядват недоказани глупости

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?