49

Малки тайни как да се лекуваме при грип

Вече влизаме в сезона на настинките, вирусите и грипа и е важно да знаем какво да правим, за да облекчим положението си

Болките в тялото са един от най-честите симптоми на грипа (инфлуенца). Мускулите може да станат толкова болезнени (миалгия), че болката да се проявява при движение. Болките в тялото, причинени от грип, често карат човек да се чувства слаб, уморен и дори изтощен.

Болките в тялото при грип всъщност имат много важна цел. Грипът е респираторна инфекция, която се причинява от вирус. Когато човек се разболее от грип, в неговото тяло се освобождават вещества, които му помагат да се бори с инфекцията. Мускулните болки се случват поради този имунен отговор. Болката причинява дискомфорт, но тя всъщност означава, че тялото реагира по правилния начин, за да се пребори с грипния вирус, пише puls.bg .

Освен грипа, дехидратацията също може да допринесе за болки в тялото. Ако човек се чувства зле по време на грип, може да не приема толкова течности, колкото са необходими. Правилната хидратация е важна, когато човек е болен, но е необходима и когато се чувства здрав – тялото се нуждае от вода, за да предотврати мускулните спазми и болки.

Кога е повишен рискът от болки в тялото от грип?

Някои хора изпитват болки в тялото всеки път, когато се разболеят от грип, докато други развиват болки рядко или въобще не страдат от тях. Хората в напреднала възраст и пациентите с хронични здравословни проблеми като диабет и автоимунни заболявания са изложени на повишен риск да изпитат повече болки, когато имат грип, тъй като техните тела по-трудно се борят с инфекцията.

Хората, които живеят в по-студен климат, страдат повече от болки в тялото при грип, отколкото хората, които живеят в топли региони, отчасти защото по-ниските температури могат да накарат мускулите да се стегнат.

Ако човек изпитва болки в тялото заедно с други оплаквания като кашлица, болки в гърлото, хрема или запушен нос, главоболие и умора, тези симптоми може да показват грип. Възможно е също грипът да се проявява и с треска. По-рядко болните имат симптоми на грип като повръщане или диария.

Как се лекуват болките в тялото при грип?

Грипът и болките, които причинява, обикновено изчезват за няколко дни и рядко продължават повече от две седмици. Междувременно има стъпки, които може да бъдат направени, за да бъдат облекчени симптомите на грип, докато тялото се лекува.

Прием на болкоуспокояващо лекарство

Болкоуспокояващите медикаменти без рецепта могат да помогнат при болки в тялото от грип. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) е по-вероятно да помогнат при болки, отколкото други болкоуспокояващи, като парацетамол (ацетаминофен). Примери за НСПВС, които могат да бъдат закупени без рецепта, са ибупрофен, аспирин и напроксен.

Ако човек не може да приема НСПВС, защото страда от определени здравословни проблеми, е препоръчително да се консултира със своя лекар за болкоуспокояващо средство, което би било най-подходящо за него.

Болки в тялото при деца с грип

Аспирин не трябва да се дава на деца под 18 години, особено ако са болни от грип. Аспиринът е свързан със синдрома на Рей (Reye) при децата, който може да засегне черния дроб и белите дробове на детето.

Поддържане на добра хидратация

Когато човек е болен от грип или треска, неговото тяло губи повече течности чрез прекомерно изпотяване и в някои случаи повръщане или диария. Приемът на голямо количество течности ще възстанови изгубените и ще помогне на тялото да се бори с инфекцията. Препоръчителен е приемът на вода, бульон, чай, електролитни напитки и спортни напитки. Супата е добър избор, ако болният има проблеми с храносмилането и консумацията на твърда храна.

Почивка

Пълноценният сън също е важен, тъй като той играе важна роля в регулирането на имунните функции, необходими за излекуване и намаляване на възпалението в тялото. Болките в тялото от грип предизвикат неудобство, въпреки това човек трябва да се опита да се отпусне и да си почине. Сънят ще даде време на тялото да се пребори с инфекцията.

Вземане на топла вана

Топлата вана или душ отпускат стегнатите, болезнени мускули и облекчават болките в тялото. При наличие на треска е препоръчително водата да бъде хладка, за да се избегне покачване на телената температура още повече. Треската също може да причини замаяност и обща слабост, затова ваната е по-безопасен вариант от душа.

Децата със симптоми на треска или настинка трябва да бъдат наблюдавани, когато вземат душ или вана, за да бъде избегнато нараняване.

Нагревателните подложки и затоплящите одеяла могат да облекчат някои болки в тялото от грип. Необходимо е да се внимава с тези методи на затопляне, за да бъдат избегнати изгаряния.

Масаж

Масажът може да помогне при болки в тялото от грип и е възможно индиректно да помогне за по-бързото възстановяване, защото може да намали нивата на кортизол в тялото. Хормонът на стреса отслабва имунитета, като уврежда определени бели кръвни клетки, борещи се с инфекцията.

Въпреки това е малко вероятно професионалните масажисти да лекуват човек, докато той е болен. Вместо това масажът на мускулите може да бъде извършен от партньор, член на семейството или приятел (и е добре те да използват маска за лице, за да бъдат предпазени от вируса). Масажирането на тялото с успокояващи кремове може да подобри притока на кръв и да облекчи болката в мускулите.


Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?