46

Мъжете се връщат по-дебели след ваканция на плажа

Дългото висене на плажа може да превърне мъжете в шишковци. Това сочат изводите от мащабно проучване на екип изследователи от Израел, работещи с колеги от Колумбийския университет в САЩ и Института по диабет и затлъстяване в Германия. Тяхното проучване установило, че излагането на повече слънчева светлина през лятото води до увеличаване на храненето, но само при мъжете.

В статията си, публикувана в списанието Nature Metabolism, групата описала събраните данни, пише здраве.то

Предишни изследвания показват, че излагането на слънчева светлина носи на хората ползи, като стимулиране на производството на витамин D, но и недостатъци, като увреждане на кожата и по-висок риск от меланом. В това ново изследване учените обаче открили, че дългото стоене на плажа може да направи мъжете по-гладни.

Изследователите проучили начините, по които слънчевата светлина може да доведе до рак на кожата при лабораторни мишки, когато забелязали, че мъжките опитни животни изглежда ставали по-гладни, когато са изложени на UV светлина. Заинтригувани, те се чудели дали същото може да е вярно и при хората.

За да разберат, те получили данни от правителствен въпросник, изпратен до хора в цял Израел, питащ за множество здравословни и хранителни проблеми. Те открили, че мъжете са склонни да ядат повече през летните месеци, отколкото през другите сезони. По-конкретно, те установили, че мъжете консумират приблизително 15% повече калории през лятото, което обяснили с по-голямото излагане на слънчева светлина. Приемът на храна при жените не се е променил.

Изследователите са разгледали по-отблизо хормона грелин - известен като хормона на глада. Предишни изследвания показват, че се произвежда от клетки в стомаха, а понякога и в панкреаса, тънките черва и мозъка. Той се транспортира през кръвния поток, активирайки неврони в хипоталамуса, който реагира, като създава усещане за глад.

Установено е също, че хормонът влияе и върху други области на мозъка, като например амигдалата, която може да стимулира производството на допамин. Известно е, че нивата на грелин се повишават както по време на периоди на глад, така и точно преди да се консумира храна.

Тестовете при мишки показали повишаване на нивата на грелин при мъжки опитни животни, изложени на UVB радиация. Секрецията на хормона е открита и в проби от кожа, взета от мъже-доброволци, които са били изложени на UV светлина в лабораторията. Засега версията на учените трудно се потвърждава от гледката по родните курорти, сочат коментари в социалните мрежи. Обикновено мъжете с перфектен загар са и с много добро телосложение. Под чадърите се крият много повече дебелаци, които изобщо не припарват до морето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?