Следвайте ни

Мъчи ви учестено сърцебиене през нощта? Вижте причината

viber icon

Учестеното сърцебиене, случващо се през нощта, често е безвредно и преминава самостоятелно. Но в някои случаи може да е сигнал за сериозно заболяване. Според лекарите в повечето случаи учестеното сърцебиене възниква под влияние на силни емоции, стрес, безпокойство или прекалена употреба на стимулиращи вещества. При жените по време на бременност също често се усеща по-учестено сърцебиене, пише zdrave.to.

Но да се събудиш посред нощ от учестено сърцебиене е доста неприятно и дори плашещо. Защо се случва така? Медиците посочват най-разпространените причини, поради които човек може да се събуди нощем със силно сърцебиене: 

• Безпокойство, стрес, панически атаки. Силното притеснение предизвиква отделяне на определени хормони - конкретно кортизол, който повишава кръвното налягане. Освен това повишава честотата на сърдечните съкращения. При човек с “разтуптяно” сърце нощем може да се заподозре пристъп на паника или внезапен и силен страх.

• Прекалено много алкохол. Пиянството може да предизвика обезводняване, което влошава способността на мускулната сърдечна тъкан да функционира нормално. Това води до тахикардия.

• Прекаляване с кофеина. Човек може и да не си дава сметка и да не осъзнава, че на ден поема доста кофеин, който е един природен стимулатор. Съдържа се в кафето, какаото, чая, газираните напитки, енергийните кенчета и напитки. В голямо количество кофеинът предизвиква учестено сърцебиене, безпокойство, нервозност.

• Употреба на захар и въглехидрати преди сън. Това може да провокира рязко повишаване на нивото на глюкоза в кръвта и като ответна реакция на организма - отделяне на значителна доза на хормона инсулин. Този процес може да се възприеме от тялото като стрес: при това състояние се отделят вещества, предизвикващи усилено сърцебиене. Освен това високото ниво на захар в кръвта може да провокира изпотяване и главоболие.

• Лекарства. Някои медикаменти, например против кашлица и простуда, съдържат компоненти, оказващи стимулиращ ефект. Те са способни да повлияят на работата на миокарда. А също лекарства за терапия на хипотиреоидоза, астма - те също могат да предизвикат временно нарушение на сърдечния ритъм.   

• Особености на женския организъм. Менопаузата, бременността, определени фази от менструалния цикъл провокират рязко повишаване на нивото на някои хормони, заради което може да възникне учестено сърцебиене.

• Сърдечни заболявания. Сърдечният ритъм се учестява или нарушава и заради някои заболявания:
- мъждукаща аритмия;
- сърдечна недостатъчност;
- заболявания на сърдечните клапани.

Всички тези нарушения са съпроводени с висок риск от опасни усложнения, включително инфаркт и инсулт. При тях е задължително изследване, лечение и наблюдение при специалист. 

Ето кога имате основание да се притеснявате: Ако освен сърцебиене възникне и главозамайване, задух, припадъчно състояние, болки в гърдите тогава незабавно извикайте “Бърза помощ”.  

Относно лечението: Сериозно лечение може и да не се наложи. Често е достатъчно да промените начина си на живот. Но ако независимо от здравословните навици и намаления стрес нощните пристъпи на сърцебиене продължават, лекарят ще ви предпише медикаменти. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?