1939

Любими, но опасни: Вижте кой НЕ трябва да яде тиквички

Тиквичките са един от най-популярните летни зеленчуци. Сезонът им продължава от месец май до септември. Но консумацията им е строго противопоказна при някои хора.

Защо тиквичките са опасни?

На първо място, заслужава да се отбележи опасността от ранните тиквички, които изобилстват от нитрати и пестициди. Консумирайки ги в големи количества, можете дори да навредите на здравето си.

Хората с определени заболявания трябва да обмислят ограничаване на консумацията на тиквички, тъй като те съдържат голямо количество вода и фибри.

Ако страдате от гастрит или язва, най-добре е да консумирате тиквичките, готвени на пара, сварени или печени, но не и пържени.

В случай на нарушения във функцията на червата, например диария, тиквичките трябва да се изключат от менюто за известно време заради съдържанието на фибри в тях.

Фибрите пречистват червата, но могат да причинят диария при хора със стомашно-чревни проблеми. При язва и гастрит, както и при бъбречна недостатъчност, ползите от консумацията на тиквички са съмнителни. В тези случаи зеленчукът може да доведе до влошаване на състоянието.

Тиквичките са противопоказни по време на бременност при жени с повишена секреция на стомашен сок и симптоми на бъбречна недостатъчност.

Сокът от тиквички не трябва да се пие при камъни в бъбреците или жлъчния мехур, съветват от iWoman.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?