46

Лоши новини за всички, които обичат да ядат бял хляб

Храните, съдържащи трансмазнини и високи количества захар, влияят на кръвното налягане, което от своя страна повишава нивата на холестерола и риска от деменция. Това каза в интервю за телевизионния канал Москва 24 диетологът Елена Соломатина, цитирана от БГНЕС.

Според нея подобни мазнини и захари се съдържат в хамбургери, колбаси, бекон и бял хляб: повишената концентрация на захар в него има отрицателен ефект върху панкреаса, повишава кръвното налягане и нивата на холестерола. В резултат на това в тялото се образуват атеросклеротични плаки, които пречат на кръвообращението.

„В резултат на това налягането ще се повиши и това допълнително уврежда стените на кръвоносните съдове, съответно съдовете се разрушават и не могат да пренасят кислород и глюкоза до мозъка. Мозъкът започва да гладува, клетките започват да страдат и умират, а това води до деменция”, обясни специалистът.

Консумацията на рафинирани зърнени храни: бял ориз, грис и зърнени храни, също може да доведе до развитие на това заболяване. Съдържащото се в тях нишесте ще се превърне в същата захар при варене, подчерта тя. Освен това не трябва да се злоупотребява с алкохол и храни с оцветители, консерванти и мазнини, тъй като те увреждат черния дроб и полученият холестерол с ниска плътност образува атеросклеротични плаки.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?