2374

Лошата страна на фейсбук: Харчим пари без да мислим

Скролването в социалните мрежи на пръв поглед е безобиден навик, който всички имаме, но всъщност крие рискове за здравето.

Социалните мрежи влияят на мозъка по неочаквани, негативни начини. От това да ви карат да харчите повече пари до предизвикване на фантомни вибрации.

Вижте 9 негативни ефекта на социалните мрежи върху вашия мозък:

1. Карат ви да харчите повече пари

Според проучването на Schwab от 2019 г., 49 процента от хората съобщават, че социалните мрежи са ги подтикнали да харчат прекалено много пари. Науката също подкрепя този феномен: проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Consumer Research, свързва интензивното използване на социални мрежи с по-високи сметки по кредитните карти, както и с по-висок индекс на телесна маса.

2. Влияят на апетита 

Оказва се, че прекарването на много време в социалните мрежи може да доведе до преяждане. Според проучване от 2015 г., публикувано в Brain and Cognition, гледането на красиви снимки на апетитна храна може да накара мозъка ви да претърпи физиологични и неврофизични промени, карайки ви да се чувствате гладни, дори когато всъщност не изпитвате глад.

3. Пречат на способността ви да мислите независимо

Социалните мрежи насърчават групи от хора, свързани помежду си онлайн, да споделят подобни идеи и вярвания. Основната човешка психология предполага, че хората имат склонност да се приспособяват към своята „група“, за да могат да се впишат и да бъдат харесвани. С течение на времето ценностите и вярванията, споделяни от една група, стават все по-сходни. Това „групово мислене“ не само ви лишава от оригиналното ви мислене, но дори може да бъде опасно в някои случаи, когато желанието за съответствие води до преувеличено или ирационално вземане на решения.

4. Вредят на самочувствието ви

Обикновено всеки човек се сравнява с хората, които следва в социалните мрежи. Независимо дали става въпрос за външен вид, социален статус, финансово положение, всички неща, които виждаме в социалните мрежи, могат да се отразят негативно на самочувствието ни. Опитайте се да прекарвате по-малко време в социалните мрежи, за да избегнете това.

5. Пречат на способността ни да провеждаме смислени разговори в реалния живот

Прекарваме толкова много време, „комуникирайки“ в социалните мрежи, чрез емотикони и лайкове, че в крайна сметка може да загубим способността си да провеждаме смислен, задълбочен разговор в ежедневието. Хората губят способността да изразяват емоциите си, без емотикони и стикери, което е сериозен проблем.

6. Влияят на сивото вещество на мозъка

В проучване от 2018 г., публикувано в списание Social Neuroscience, изследователите отбелязват, че има връзка между прекарването на време в социалните мрежи и структурата на човешкия мозък. Изследователите са използвали ядрено-магнитен резонанс, за да изследват мозъците на 33 потребители на Facebook и са открили, че хората, които прекарват повече време във Facebook, имат по-голям обем на сивото вещество в областите на мозъка, свързани със социално-семантичните задачи. Това не е непременно лошо, но е изненадващ страничен ефект.

7. Влияе на способността ви да бъдете мултифункционални 

Постоянната проверка на имейла на вашия смартфон, превключването към Instagram, за да видите какво се случва, и след това отваряне на Snapchat, за да споделите какво правите, може да ви кара да мислите, че можете да правите много неща едновременно. В действителност обаче управлението на множество акаунти и превключването на вниманието ви толкова често и бързо влошава способността ви да се фокусирате и реално да вършите много неща едновременно.

8. Влияе негативно на съня

Мелатонинът е хормонът в тялото, който регулира съня. Високите нива на мелатонин подпомагат заспиването, докато ниските нива ви държат будни. Синята светлина, която се излъчва от екрана на вашия смартфон, намалява още повече нивата на мелатонин. Скролването в социалните мрежи, особено вечер, нарушава циркадните ритми.

9. Предизвиква „синдром на фантомните вибрации“

Вероятно ви се е случвало да имате усещането, че телефонът ви вибрира, когато всъщност не се случва нищо. Това представлява синдромът на фантомните вибрации. Това се дължи на непрестанното активиране на определена част от мозъка. Макар че звучи като нещо незначително, това не се отразява много добре на мозъка ви…

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?