1553

Лимонът - панацея за здравето през пролетта

Лимонът с право е смятан за панацея, изключително важен за здравето и имунитета, особено в началото на пролетта, когато организмът трябва да навакса запасите на витамини.   

Месестата част на лимоните съдържа лимонена киселина (която действа противомикробно), минерални вещества - калий, калций, мед, желязо, фосфор, плодова захар, гликоза, пектин и много витамини. Кората на лимона е богата на витамин С, фитонциди, пектин и етерично масло.

 

Високото съдържание на витамин C в лимона е било причина да бъде използван от арабските, а от XII в. и от европейските мореплаватели като лекарство против скорбут.

Лечебните свойства на лимоните са известни и използувани още в най-древни времена. Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата му част съдържа органични киселини, пектинови вещества, флавоноиди, витамини, като най-голямо е количеството на витамин С.  А най-важните му свойства са антимикробно, антисептично, тонизиращо, антивирусно и диуретично.

Витамин С е активен антиоксидант и спомага за неутрализиране на свободните радикали в организма, които са свързани със стареенето и с появата на повечето болести, включително рак.  

Лимоните увеличават съпротивителните сили на организма и го предпазват от много заболявания - най-вече инфекциозни. Доказано е, че лимоновият сок влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините.

Горчивият вкус на лимоните увеличава перисталтиката на червата, което спомага за изхвърляне на отровите и подобряване на тяхната работа.

 

Лимонът помага на организма да се бори с инфекциите в организма; това включва грип, настинка и слаб имунитет.

Пиенето на пресен сок от лимон пречиства черния дроб, особено ако се пие на гладно сутрин, смесен с малко вода.

С лимонов и портокалов сок са лекували много болести, преди всичко ревматизъм.

Лимоните укрепват кръвоносните съдове. Това се дължи на голямата доза витамин С (до 45 мг на сто), която човек получава при консумацията на лимони. Също така съдържат много провитамин А и пектин и са чудесно средство за укрепване на организма.

Лимоните влияят благоприятно върху сърдечния мускул. Спомагат за подобряване на кръвната циркулация, обмяната на веществата и за по-голяма гъвкавост на съдовата стена.

Лимоните притежават детоксичен и противомикробен ефект. Имат способността да алкализират вътрешната среда на човешкия организъм и да тонизират централната нервна система.

Лимонът често е използван като антисептично средство и антидот на редица отрови. Съдържа фитонутриента хесперетин, за който е доказано, че облекчава симптомите на алергия.

Съдържащият се в кората на лимона флавоноид тангеретин помага ефективно в борбата с болестта на Паркинсон и някои заболявания на нервната система.

Лимонената киселина в лимоновия сок спомага за разтварянето на камъните в жлъчката и бъбреците, а освен това понижава риска от образуването им.

Лимонът е естествено средство за почистване на лицето. Той действа и като ексфолиант. Само за няколко дни лицето ви ще засияе.

Можете да използвате лимон, вместо вода за уста. Лимонената киселина убива бактериите и осигурява свеж дъх за дълго време.

Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса.

Цитрусовият аромат намалява безпокойството и помага за облекчаване на напрежението след тежък ден. Ако нямате лимоново етерично масло, използвайте парче лимон.

Лимонът има още едно невероятно свойство - когато човек вдишва аромата му всеки ден, става по-концентриран, подобряват се паметта и умствената дейност. Дори на работното място хората правят по-малко грешки, когато има аромат на лимон, са установили японски учени.

Етеричното масло от лимон е доказано средство срещу депресия.

Лимонът има не само приятен аромат, той е идеален за почистване на въздуха в помещението.

Царете го използвали като безценен дар

 

- Името на лимона идва от азиатската дума за "кисел плод". Първите плодове са отглеждани по Средиземноморието. Дърветата раждат по 600 кг лимони, дават плодове целогодишно.

- Сега в американските щати Калифорния и Аризона се произвеждат 95% от цялата световна реколта.

 

- Британският флот изисква всички кораби да носят достатъчно лимони, така че всеки моряк да може да пие по една чаша лимонов сок на ден.

- Лимоните са били такава рядкост, че царете в миналото са ги използвали като ценен подарък.

- Богатите викторианци са садели лимони, за да покажат класа и престиж.

 

- През март в различни градове на френската Ривиера се организира фестивал на лимона.

- През 2016 г. Спас Чобанов от Кадиево отгледа лимон, тежък цели 990 грама. 

- Според Книгата на рекордите на Гинес най-тежкият лимон, регистриран в света, е измерен през 2003 г. - шампионът тежи 5.265 kg и е отгледан от израелския фермер Аарон Шемоел.

- Най-известният празник на лимона се провежда във френското градче Мантон на Лазурния бряг. На фиестата се стичат над 230 хиляди гости. Посетителите се любуват на огромни скулптури, направени от цитрусови плодове. Изработването на  фигурите с височина 10 метра и тегло над 100 тона отнема месеци. В града се провежда пищно шествие с платформи и атрактивни танцьорки, което конкурира карнавала в Рио.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

20.03.2022 | 06:23

Oxxx

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?