44

"Летящи мушици" и "светкавици" пред очите? Спешно търсете офталмолог

Често пациентите търсят лекарска помощ, тъй като са забелязали плуващи мътнини, които те самите описват като „летящи мушици“, „плуващи червейчета“ и други подобни, които забелязват особено ясно на бял фон или при силна светлина. 

Откъде идват те, обяснява д-р Вера Атанасова от Отделението по очни болести и очна хирургия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Това е така наречената фибрилерна деструкция, тя представлява естествен, физиологичен процес на стареене на стъкловидното тяло. Нормално то е прозрачно, но с възрастта настъпва деполимеризация и дегенерация на молекулите на хиалуроновата киселина, както и прогресивна агломерация на колагеновите фибрили. Това означава, че стъкловидното тяло се втечнява на места, а сухото вещество кондензира и се формират плътни структури, изградени основно от колаген, които плуват в основното вещество. Колагеновите слепвания създават сянка върху ретината. Така виждаме плуващи артефакти с всякакви форми, посочи д-р Атанасова.

Процесът на стареене започва около 40-годишна възраст. При някои състояния, като късогледство, след операция за премахване на катаракта, като резултат от очна травма, диабетна ретинопатия, очни тумори и пр., започва и по-рано.

Други състояния също са свързани с наличие на мътнини в стъкловидното тяло: 

- Synchysis scintillans - холестеролови отлагания; 

- Астероидна хиалоза - натрупване на фосфолипиди с високо съдържание на калций. 

Парадоксалното в тези състояния е, че макар плуващите мътнини да са много повече, мозъкът  не ги възприема и човек не знае, че ги има.

Най-често мътнините в стъкловидното тяло не изискват лечение. Повечето хора постепенно свикват с тях и спират да ги забелязват.

Все още консервативните методи за лечение с нестероидни противовъзпалителни капки за очи или хранителни добавки остават неубедителни.

Все повече навлиза употребата на лазери в лечението на плуващи мътнини чрез т.нар. лазерна витреолиза. Повечето офталмолози все още се въздържат от този тип терапия поради съществуващите противопоказания, а и усложнения след манипулацията. 

Противопоказанията са наличие на прекалено много плуващи мътнини; на получени вследствие на възпалителен процес в стъкловидното тяло или кръвоизлив; на разположени точно през макулата на окото (б.а - поради риск от засягане на самата макула при обработката с лазер). Усложненията може да бъдат поява на катаракта, нараняване на ретината от лазера и повишаване на вътреочното налягане.

В някои крайни случаи при наличието на прекалено много мътнини, които водят до намаляване на зрителната острота, или при кръвоизлив в стъкловидното тяло (хемофталм), който не може да се резорбира само с консервативно лечение, се подхожда към оперативно премахване на стъкловидното тяло -витректомия.

В процеса на ликвификация (втечняване) може да настъпи задно отлепване на стъкловидното тяло - изцяло или частично от задния полюс на ретината, след което се придърпва към своята база. Понякога в тези случаи пациентите се оплакват от наличие на „светкавици“. В други случаи стъкловидното тяло е плътно сраснало с ретината и макулата. Когато започне да се отдръпва от нея, се получава т.нар. витрео-тракционен синдром, тоест стъкловидното тяло дърпа ретината и дори може да я отлепи. В този случай пациентите отново се оплакват от „светкавици“. Внезапната им поява, особено ако са придружени с плуващи мътнини, които преди това не са били налични, винаги е повод за спешно посещение при офталмолог.

Не на последно място е добре да знаем, че в стъкловидното тяло могат да се появят плуващи мътнини вследствие на възпалителни процеси. В него може да настъпи и кръвоизлив - хемофталм. Това може да се случи поради някоя от следните причини:


диабетна ретинопатия;
задно отлепване на стъкловидното тяло със или без отлепване на ретината;
тумори на окото;
кръвни заболявания;
атеросклероза;
високо кръвно налягане.

Често преди загубата на зрение пациентите съобщават, че са наблюдавали замъгляване на зрението, като „цигарен дим“ или „черни фойерверки вътре в очите“. Във всички тези случаи е необходима намеса на офталмолог. Тези състояния не са безобидни и е необходимо лечение и проследяване от специалист, а по преценка - и оперативна намеса. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?