Следвайте ни

Летни вируси конкурират COVID-19

viber icon

На фона на спада на заразените с ковид зачестяват летните чревни инфекции сред пловдивчани. За това информира „Марица“ доц. Олиана Бойкинова, която ръководи катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет.

През юли върлуват предимно ентеровируси и ротавируси. Засегнати са всички възрасти, уточняват специалистите. Сред симптомите, от които се оплакват засегнатите, са гадене, повръщане, стомашно разстройство, повишена температура, както и болки в корема. Болните са отпаднали и без апетит. Понякога този тип вируси напомнят за грипа, тъй като част от пациентите съобщават за мускулни болки.

„Личната хигиена е от особено значение, за да се избегне появата на чревни инфекции. Миенето на ръцете не трябва да се пропуска в никакъв случай,“ предупреждава доц. Бойкинова. Не трябва да се забравя и щателното измиване на плодовете и зеленчуците.

Относно лечението специалистите казват, че е важно пациентите да не допускат обезводняване, тъй като тогава лечението се усложнява и се налага постъпване в болница. Доц. Бойкинова смята, че е възможно хоспитализацията да се избегне, като се вземат мерки още с появата на първите симптоми. Тя съветва хората да приемат достатъчно течности и да спазват щадяща за стомаха диета. Ако състоянието обаче се влоши, е добре да се потърси медицинска помощ.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?