46

Лесно е: 6000 стъпки на ден удължават живота

Учените проведоха мащабно проучване, резултатите от което определиха колко стъпки трябва да правите дневно, за да намалите риска от смърт.

Това не са прословутите 10 хиляди, които мнозина смятат за референтния брой стъпки на ден. Но цифрата, изразена от изследователите, ще изисква известни усилия за хората, водещи заседнал начин на живот.

Учените са взели данни от 15 съществуващи проучвания, които са събрали информация за десетки хиляди хора от четири континента. 

Установено е, че оптималният брой ежедневни стъпки за човек е около 6000 на ден - в зависимост от възрастта.

Еволюцията е усъвършенствала нашата физиология, така че да можем да изминаваме дълги разстояния. Нашият метаболизъм, нашето сърдечносъдово здраве, нашите кости и мускули и дори нашето психично здраве са готови да бъдат в движение.

Включването на разходка в нашия натоварен график ще ни послужи добре, като ни помогне да живеем по-дълго и по-здравословно, и по-щастливо. Вярно е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Технологичните компании дори са изобретили джаджи, които ни помагат да следим ежедневните си стъпки.

Преди половин век японската компания Yamasa Clock and Instrument Company се опита да се възползва от вълнението, предизвикано от Олимпийските игри в Токио през 1964 г.: те пуснаха крачкомера Manpo-kei. Буквално означава "10 000 стъпки".

Защо 10 000? Маркетинг и нищо друго. Това е красиво кръгло число и подобна цел може да бъде достатъчно трудна, за да бъде предизвикателство, но в същото време не изглежда невъзможна.

Последният мета-анализ на изследователите включва информация, събрана за здравето и броя на стъпките на 47 471 възрастни от Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. Те открили, че 25% от възрастните, които правят най-много крачки всеки ден, са имали 40-53% по-малка вероятност да умрат от тези в дъното на списъка.

За възрастни на 60 и повече години рискът от смърт може да бъде намален, като се правят 6000 до 8000 стъпки на ден.

"Имаме много доказателства, че е полезно да се движим малко повече от обикновено. Особено за тези, които вече не са прекалено заети с физическа активност“, казва съавторът на изследването Аманда Палуч, цитирана от zdrave.to.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?