1939
Следвайте ни

Лесна диета чудо предпазва от високо кръвно

viber icon

Високото кръвно налягане е бич за много хора, а заедно с него идват и  редица други здравословни проблеми. Понякога ви изглежда невъзможно да се справите с хипертонията, но е достатъчно е да промените диетата си, за да си спестите неразположенията. 

Според последното проучване, да се отървете от високото кръвно налягане ще помогне храна с ниско съдържание на сол, много плодове, зеленчуци, както и нискомаслени млечни продукти. Ако се придържате към такава диета, след месец ще  усетите разликата.

До това заключение стигнаха научни експерти от Харвардския университет. Те заявиха, че тази диета намалява налягането средно 21 mmHg, докато повечето лекарства, предписани от медиците, обикновено намаляват налягането с 10-15 mmHg. Въпреки това, могат да възникнат подобни ефекти, включително умора, замаяност, главоболие.

В проучванията учените са наблюдавали 412 доброволци, които са имали начален стадий на хипертония. Те не са взели лекарство за това заболяване. Една група трябваше да се храни правилно, включвайки в диетата си плодове, зеленчуци и нискомаслените млечни продукти, като елиминира наситените мазнини. Останалите се придържаха към обичайния си режим на хранене. 

В резултат на това се оказа, че участниците, които се придържаха към диетата, значително са намалили високите нива на кръвното налягане.

Други проучване пък посочва, че високото кръвно налягане може да има предимства при хора в напреднала възраст, пише zdrave.to.

Коментари (1)

Ужас

Ужас

27.11.2021 | 22:54

По-тъпа статия,не сме чели скоро.Каква беше тази диета,едва ли някой разбра.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?