49
Следвайте ни

Лесен детокс след празниците

viber icon

Началото на годината е обичайното време, в което си правим планове, даваме си обещания и формираме очакванията си. Традиционно в януари започваме да търсим промяна, включително и на хранителния ни режим. Преяждане, натрупани токсини или просто грижа за здравето, причината да започнем детокс за всеки е различна, но резултатът е еднакво успешен, ако сме последователни и целеустремени. Човешкият организъм е устроен така, че да се пречиства естествено от обичайните отпадни продукти на храносмилането. В последните години обаче значително нарасна токсичният товар върху всички нас. Химическите консерванти и пестицидите, лекарствата и изкуствените храни, замърсеният въздух са нещо обичайно в съвременния свят. Всички тези фактори влияят негативно върху човешкото здраве, качеството и продължителността на живот. За да изчистим тялото си от поетите токсини се налага да провеждаме периодична детоксикация през определени периоди. А и след дългите празници със сигурност е добре да си направим разтоварващ режим, за да пречистим и презаредим тялото. Идеята е да разтоварим храносмилателната система и заредим организма с витамини и минерали. В този момент, най-важен е балансът и преминаването към постоянен здравословен режим на хранене, а не строги и кратки диети, които само разбалансират процесите в тялото. 

Въпросът е как да влезем във форма, да рестартираме метаболизма си и да се очистим от токсините? 

Именно първите дни от новата година са чудесно време да започнем на чисто и да водим по-здравословен начин на живот. Детоксикацията на организма представлява естествен процес на прочистване. Тялото ни отделя непотребните вещества чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове, лимфата и кожата. Намалената способност на организма ни да изхвърли ненужните му вещества води до натрупвания, а понякога и до болестни състояния. Токсини са всички вещества, които могат да имат отровно действие или са с отрицателни последици за организма. Те могат да бъдат тежки метали, химикали, замърсители, изкуствени хранителни съставки, пестициди, отрови. И въпреки че тялото ни има механизми за пречистване, от изключителна важност е ние да му дадем най-важното вещество - водата, задвижващо естествените процеси на детокс. При рязко натрупване на токсини в тялото настъпва интоксикация и обикновено се появяват симптоми: умора, замаяност, хормонален дисбаланс, главоболие, кожни проблеми, гадене, подут корем, отслабена имунна система и други. Когато организмът ни е изтощен, вредните вещества се натрупват и нарушават баланса, тогава сме по-уязвими на вируси и се чувстваме уморени и отпаднали. Особено през зимата, когато се движим по-малко, навън е студено, върлува грип, а и сме попреяли след празниците можем да помогнем на тялото да си върне загубения тонус с една разтоварваща диета, допълнена от голямо количество вода.

Защо е толкова важно да се детоксикираме след обилното хапване?

Най-доброто вещество за детокс е чистата изворна вода с неутрално pH. Пиенето на вода е добро, a пиенето й на празен стомах е още по-добре. Приемането на гладно помага за разрешаване на широк спектър от проблеми в тялото: получава се естествена детоксикация и отмиване на токсините, подобрява се общото енергийно ниво, оправя се лошото храносмилане и киселините, подсилва се имунната система. Водата прави чудеса с храносмилателната ни система. Лошият метаболизъм е резултат от висока киселинност в стомаха и липсата на течност в него. При пиене на вода веднага след събуждане, киселината се разрежда и тя подпомага функцията на храносмилателната и отделителната система, за да изхвърлите по-бързо токсините от тялото си. Следете колко и каква вода пиете - оптималният вариант е тя да е изворна с неутрално pH и ниска минерализация. Съдържанието на минeрaли и соли трябва да отговаря на ежедневните нужди на човешкия организъм без излишно да го натоварва.

Защо водата е толкова полезна?

Човешкото тяло се състои от 70% вода и ако не попълваме нужните запаси, липсата й ще се отрази не само върху външния ни вид, но и върху цялостното здравословно състояние - суха кожа, ранна поява на бръчки, постоянно чувство на умора, главоболие, лошо храносмилане и наднормено тегло. Достатъчно е да пием 30-40 мл вода на килограм телесно тегло, за да се чувстваме добре, важното е да съумеем да придобием една правилна култура на консумация. Според някои модерни схващания добавянето на някои съставки към водата, като лимон или джинджифил, може да увеличи нейната функционалност т.нар. детокс водата, към която са добавени малко пресни плодове, зеленчуци, билки, пресни подправки. Освен вкусна, тя съдържа съвсем малко калории. Следвайки тенденциите в здравословното хранене, ефeктът е гарантиран, тъй като гoлямa чacт oт витaминитe в прирoдaтa ca вoдoрaзтвoрими. Тoвa oзнaчaвa, чe лecнo oтдaвaт пoлeзнитe cи cвoйcтвa кaтo ce рaзтвoрят във вoдa. Вълшебната напитка ще изчисти токсините от кръвта, което помага да запазите кожата на тялото и лицето си нежна, гладка и чиста.

Един от най-съществените плюсове на водата, е че помага срещу ежедневния стрес, на който сме подложени, а това е важна стъпка за правилната детоксикация. Проучванията на експертите са категорични, че една чаша вода може да направи чудеса, ако сме изнервени. Напрежение в офиса, умора, куп ангажименти, недостиг на сън – това са само малка част от причините за поява на стрес. Следващият път, когато почувствате, че лошите емоции Ви завладяват, поемете дълбоко въздух и изпийте една чаша вода. Тя подобрява дейността на нервната система и засилва притока на кислород в кръвта – дейности, които се затрудняват, след като продължително се излагаме на стрес. Водата е най-мощният детоксикатор. И нещо много важно, какъвто и метод за детоксикация да изберете, тя може да се осъществи правилно, само ако тялото е физически и умствено разтоварено. Правилната настройка и мотивация са ключът към успешно прочистване, както на тялото, така и на негативните чувства и емоции, натрупани в нас.

Резултатите след детокс са сигурни: липсва подутият корем, кожата е нежна и сияеща, натрупаните токсини са елиминирани, тялото работи на пълни обороти, няма главоболие, умора и чувство за претовареност, имунната система е подсилена.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?