Лененото семе - балсам за сърцето

Лененото семе, което е подобно на сусам, може да се смята не само за истинска храна, която осигурява основни хранителни вещества, а и е много полезно за здравето. То намалява риска от хронични заболявания, се казва в доклад, публикуван в Journal of Food Science and Technology.

Лененото семе (Linum usitatissimum) са малки маслодайни семена, които са възникнали в Близкия изток преди хиляди години.

В последно време то набира огромна популярност като здравословна храна.

То е забележително, защото в него има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, на фибри и други уникални растителни съединения, например лигнани. Семето е чудесно за здравето на сърцето и на храносмилателната система, за укрепване на имунната система, а също и за косата. То дори може да намали нивото на холестерола и евентуално на кръвното налягане при някои хора, според лекари.

Лененото семе съдържа 534 калории на 100 грама, което съответства на 55 калории за супена лъжица цели семена (10 грама).

Те се състоят от 42% мазнини, 29% въглехидрати и 18% протеин.

Ленените семена са добър източник на няколко витамини и минерали, които са необходими за оптимално здраве, включително тиамин (В1), мед, молибден, магнезий и фосфор.

В тях има няколко растителни съединения, включително антиоксидантите ферулова киселина, цианогенни гликозиди. Съдържащите се фитостероли  понижават ефектите на холестерола в организма.

Лененото семе е най-богатият известен хранителен източник на лигнани. Тези вещества функционират като фитоестрогени. То може да спомогне за намаляване на симптомите на менопаузата като зачервяване на кожата и нощно изпотяване. А също и да помогне на жените с нередовен менструален цикъл и на тези, които имат силни симптоми на менопаузата, като например главоболие, тревожност, промени в настроението. Те също така помагат в контролирането на тежки кръвоизливи по време на менструационния цикъл.

Лигнаните ферментират от бактерии в храносмилателната система и могат да намалят растежа на няколко ракови заболявания, по-специално рак на гърдата, матката и рак на простатата.

Яжте го смляно

Ленените семена са кафяви на цвят и са с твърда обвивка. За да се абсорбират всички хранителни вещества, трябва лененото семе да се смели, а не да се поглъща цяло. Можете да си купите смлян лен или още по-добре - цели семена и да ги смелите в малка кафемелачка точно преди да ги консумирате. Дръжте лененото семе в хладилник, за да се запази свежо по-дълго.

Лененото семе е вкусно и може да се добавя към топли или студени зърнени храни, кисело мляко и извара, дори плодове. Опитайте лен в салати или в майонеза или пюре от авокадо. Добавете го към тестото за палачинки, бисквити, кифли, хляб и други тестени изделия.

Експерти и специалисти по хранене препоръчват 1 супена лъжица ленено семе на ден, но може постепенно да стигнете до 5.

Лекува и предпазва от болести

Според специалистите богатото съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини в лененото семе намалява риска от онкологични заболявания, сърдечносъдови заболявания и диабет. Мастните киселини влияят благоприятно върху минерализацията на костите - процес, който се нарушава при диабет и менопауза. Американски учени от университета в Южен Илинойс са провели изследвания за влиянието на лененото семе и лененото масло при онкологични заболявания. На база на изследването било установено, че хората, които са консумирали ленено семе не са получили повторни ракови образувания за разлика от тези, които не са променили хранителните си навици.

Бори затлъстяването

Лененото семе е много полезно за хора, които страдат от затлъстяване и нивото на лошия им холестерол е високо. Омега-3 мастните киселини в него потискат ендогенната продукция на триглицеридите, намаляват нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL) и подобряват дейността на сърдечносъдовата система.

Ежедневният прием на около три супени лъжици ленено семе понижава нивото на холестерола с 10 до 20% само за три месеца.

Кекс с ленено семе

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

яйца - 2 броя

кисело мляко - 1 с.л.

ленено семе - 1 с.л. смляно на брашно

извара - 100 г

бакпулвер - 1/2 пакетче

канела - към 1/2 ч.л.

ванилия - няколко капки

есенция

лимони - настъргана кора от 1 лимон.

подсладител - течен, на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разбийте добре яйцата с изварата.Добавете при непрекъснато биене киселото мляко, брашното от ленено семе, бакпулвера, канелата, ванилията, лимоновата кора и подсладител на вкус. Добре разбийте сместа и оставете да почине за 5 минути. Сипете в тавичка с диаметър около 18 см и сложете да се пече на максимална степен в микровълнова за около 9 минути.

При печене се надува, затова подберете по-висока тава, за да не излезе извън. Може и да го изпечете в умерено загряна фурна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?