Следвайте ни

Лекуват успешно изоставането в растежа на децата

viber icon

Част от причините за изоставането в растежа на децата са лечими и за това е най-важното през този период да бъде поставена точната диагноза. Това стана ясно на започналата днес в пловдивския хотел "Империал" Четвърта национална конференция по детска ендокринология. В нея участват над 100 медици от България и водещи специалисти и лекари от САЩ, Западна Европа и Израел. Дефицитът на растежен хормон и на тероидни хормони, например може да бъде преодолян. За това обаче диагнозата трябва да бъде поставена навреме.Желаещите могат да се възползват от обявените за 11 ноември от 9.00 до 12.00 часа в специализиран кабинет на детската клиника в УМБАЛ "Св. Георги". безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата. Инициативата, която придоби популярност като "Клиника на колела", е част от започналата през 2017 г в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна мащабна кампания на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж. От месец септември тази година кампанията е национална.

Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които съвместно с доц. д-р Нарцис Калева от детската клиника в УМБАЛ "Св. Георги" ще правят оценка на растежа на децата. Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръстът на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините. След извършените прегледи на децата лекарите ще беседват с родителите им. Друг сериозен проблем, който се обсъжда на националната конференция в Пловдив е заболеваемостта от захарен диабет сред децата.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?