Следвайте ни

Лекува ли пчелната отрова рак?

viber icon

Австралийски учени смятат, че отровата от пчелите може да разрушава агресивни ракови клетки, пише научното списание Nature Precision Oncology, цитирано от ВВС.

Става въпрос за потенциално бъдещо лекарство.

Отровата плюс химично съединение наречено мелитин са използвани срещу два типа ракови клетки, които трудно се лекуват. Едните са тези при рака на гърдата.

Австралийците от института „Хари Пъркинс” наричат изследването си „вълнуващо”, но все още е рано да се правят заключения. 

Има хиляди химични съединения, които в лабораторни условия унищожават ракови клетки, но много малко от тях могат реално да лекуват хора. 

Учените напомнят, че много вещества убиват раковите клетки, когато са в епруветка или в тялото на мишка, но нямат такъв ефект в тялото на човек.

Отпреди се знае, че пчелната отрова има антиракови свойства и се използва при лечението на други видове рак като меланома. 

Снимка: RNZ

Д-р Киара Дъфи е изследвала досега отровата от около 300 вида пчели. 

Една от тестваните видове в определена концентрация убива ракови клетки в рамките на час. При увеличение на нивата й токсичността нараства бързо. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?