1553

Лекарството за отслабване на звездите - ключ към бременност

То обаче крие рискове и за майката, и за детето

Установено е, че лекарството за диабет „Оземпик“, което много хора използват, за да отслабнат има още един "страничен ефект" - води до бременност, съобщи People. То е използвано и от куп български звезди, включително и политици.

Всичко започнало с това, че в социалните мрежи масово започнали да се появяват истории на жени, които след като започнали да приемат "Оземпик", забременяли - за тяхна голяма изненада. Някои от тях не са планирали това и са приемали противозачатъчни таблетки, а други са смятали, че са безплодни.

Например една от забременелите жени разказва, че не е могла да зачене в продължение на няколко години, но е забременяла два месеца след като е започнала да приема "Ozempik" - и по думите ѝ е родила здраво бебе.

Оказа се, че в тази ситуация няма нищо изненадващо, тъй като намаляването на теглото, към което Ozempik е насочен преди всичко, само по себе си има положителен ефект върху плодовитостта и общия хормонален фон. "Дори да е само няколко килограма, това вече може да доведе до възобновяване на овулацията и забременяване на жената", казва акушер-гинекологът Иман Салех. - 'Мастните ни клетки произвеждат естроген, а естрогенът може да има отрицателен ефект върху яйчниците и овулацията. Той може също така да окаже отрицателно въздействие върху ендометриалната лигавица".

Освен че повишава плодовитостта, Оземпик, поради състава си, също така намалява ефекта на противозачатъчните лекарства, така че трябва да внимавате за контрола на бременността, докато приемате това лекарство. Лекарите обаче забраняват приемането на Ozempic само за да забременеете - има рискове както за майката, така и за детето.

"Изследвания върху плъхове, зайци и маймуни доказват, че лекарствата за отслабване могат да доведат до спонтанен аборт и вродени дефекти на плода, ако се приемат по време на бременност. Все още не са правени проучвания при хора. Жените трябва да спрат приема на лекарства за отслабване поне два месеца преди планираната бременност", препоръчва производителят на лекарството Novo Nordisk.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?