Следвайте ни

Лекари спасиха болна от рак родилка и бебето й ВИДЕО

Лекари в болница „Света Марина” в Плевен спасиха живота с на болна от рак родилка и нейното бебе с уникална двойна операция, съобщава NOVA.

Ваня Стефанова разбира, че има онкологично заболяване след като забременява, при един от рутинните прегледи от гинеколог след началото на бременността ѝ.

„Като разбереш такава новина психически рухваш. Просто вътрешно усещах, че това бебе трябва да се задържи и че ще се срещнем след няколко месеца. И всичко ще свърши благополучно”, обясни пред NOVA младата майка. „Първо забременях и на по-късен етап от женската консултация ми откриха заболяването”.

Младата майка претърпява общо три операции. Самата жена е взела решението да роди, въпреки риска туморното заболяване да се разрасне.

При първата операция лекарите отстраняват тумора и част от маточната шийка. Бременността е прекъсната преждевременно и е направено раждане с Цезарово сечение. След това цялата матка и яйчниците на майката са отстранени.

„Това е един от редките случаи на рак на маточната шийка, съчетан с бременност. Уникалното и специалното в този случай е, че бременността и туморът бяха диагностицирани в много ранен стадий – в първия триместър. И трябваше да се вземе много трудно решение. Ако тя вземе решение да запази плода, както и направи, ние трябваше да я проследяваме през следващите 6-7 месеца с всички рискове да напредне това заболяване”, коментира проф. д-р Славчо Томов, който е участвал в операциите.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?