Следвайте ни

Лекари разгадaха най-важното за високото кръвно

viber icon

При повечето хора систоличното кръвно налягане (горна граница) с годините се увеличава. В резултат много от възрастните имат или ще имат “изолирана систолна хипертония” – високо кръвно налягане, при което само горната граница е над нормата. 

Например 150/80. Нормите за това кое е оптимално кръвно, прехипертония и хипертония са едни и същи за всички над 16 години, независимо от възрастта или пола.

В същото време, за да се коригира кръвното лекарите изписват лекарства на пациентите си. Много хора обаче, страдащи от високо кръвно налягане, се измъчват от въпроса кога да приемат хапчетата и кой е по-добрият вариант -  сутрин или вечер.

Испански учени най-сетне отговориха на този въпрос. Специалистите са стигнали до решение кога лекарствата за налягане имат най-добър ефект. За да стигнат до резултатите, те провели проучване, в което участвали повече от 19 хиляди доброволци, които страдат от високо кръвно налягане.

Оказало се, че онези пациенти, които приемаха хапчета за хипертония вечер или преди лягане, успяха да стабилизират налягането.

Въпреки това много лекари предписват пациенти, които приемат хапчета за налягане сутрин. В тази връзка испанските учени искат да продължат своите допълнителни изследвания, за да сложат край на въпроса за ефективното време за приемане на хапчета.

zdrave.to

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?