46

Лекари предупреждават: Внимавайте за тези нетипични „сигнали“ за инфаркт

Човешкото тяло е толкова умно, че може да ни изпраща сигнали за предстоящ проблем с всеки орган, включително сърцето. Често обаче хората не ги забелязват и това може да доведе до фатален край.

Кардиологът Анна Кореневич назова необичайните предвестници на инфаркт, които повечето хора  не свързват със сърцето, а го приписват на умората и киселините. 

дискомфорт в гърдите

Кардиологът нарича дискомфорта в гърдите странен признак на предвестник на инфаркт. По някаква причина хората смятат, че само острата болка или изтръпване или затруднено дишане могат да бъдат сигнали за инфаркт. 

Но дискомфортът в гърдите не се изразява толкова ясно, че да му обръщат внимание. Междувременно паренето, тежестта, стискането в гърдите са сигнали, че нещо се случва със сърцето. Ако тези признаци се появят по време на физическо натоварване, ходене, изкачване на стълби (дори до 3-тия етаж) - това е сериозна причина да се свържете с кардиолог. 

Вярно е, че усещането за парене и задухът бързо преминават, когато човек легне малко, но няма гаранция, че например следващото изкачване до желания етаж ще бъде лесно и без последствия.

„Щом го имаш, особено ако си мъж 40+, емоционален, нервен, работиш много, свръхотговорен си и все пак пушиш и малко спортуваш, значи си 100 процента пациент на кардиолог. Следователно е необходимо незабавно да се реагира (на този симптом) и да се отиде на лекар, за да не се развие в коронарна катастрофа и смърт по-нататък “, каза Анна Кореневич.

От ранна сутрин

Често тези предвестници се появяват при хора, дори ако не е имало физическа активност, напротив, тежестта и усещането за парене могат да се появят рано сутрин, когато човек още спи. Например, човек може да се събуди рязко в 5 или 6 сутринта и вече не може да заспи, защото някакъв дискомфорт му пречи. Хората казват, че това състояние е подобно на киселини и продължава от пет до 15 минути. 

И тогава изведнъж изчезва. Затова много хора забравят за дискомфорта и не се консултират с лекар, въпреки че това също е сигнал, който не може да бива пренебрегнат, отбеляза експертът.

Отказ от цигари и бира

От богатия си опит в общуването с пациенти Кореневич научи за още един необичаен предвестник на инфаркт, който го няма в учебниците, пише zdrave.to. Шест месеца до една година преди инфаркт, около половината от нейните пациенти (40%) неочаквано се отказали да пушат и пият.

"Тялото вече знае, че има някакъв проблем, и казва:" Спрете да се тровите ", убеден е кардиологът. Но въпреки факта, че пациентите са се отказали от зависимостите, те все още не могат да избегнат инфаркта. Кореневич е убеден, че това се случва, защото един отказ от алкохол и тютюн не е достатъчен, тъй като предотвратяването на инфаркт зависи от много фактори.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
КУКУ

КУКУ

16.08.2022 | 21:39

Всичко е Ковид!

Отговори
0 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 17:43

БЛАГОДАРЯ МАРИЦА БГ много ПОЛЕЗНА статия

Отговори
2 2

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?