Следвайте ни

Лекар разкри как да различим алергия от COVID-19

viber icon

Хремата, запушеният нос и честото кихане в момента могат да ни накарат да изпаднем в паника заради страхът от коронавирус. Но сега е и сезонът на алергиите и трябва да можем да ги разграничаваме. Повишаването на температурата е основният сигнал, който сочи, че трябва да направите тест за коронавирус, заяви пред ТАСС алергологът-имунолог Владимир Болибок.

"Самата сезонна алергия по правило е хрема със сърбеж в носа и зачервяване на очите. Най-характерният симптом на алергиите е кихането, обилната хрема или запушването на носа, които не са характерни за COVID-19. От друга страна, сухата кашлица и треската не са типични за алергии и са сигнал, че трябва да направите изследване", каза лекарят.

Конюнктивит и назална конгестия пък бяха посочени от Мария Полнер - алерголог-имунолог и член на Европейската академия по алергология и клинична имунология - като основни симптоми на сезонните алергии. "Винаги е лесно да се разграничи коронавирусът от сезонните алергии, тъй като алергичната реакция има симптоми на рино-конюнктивит, т.е. запушване на носа, подуване на носните канали, кашлица, възможно сълзене", каза тя.

Според специалиста, основната отличителна черта на алергичната реакция е сърбежът в носната кухина и очите. В същото време, температурата на страдащите от алергии не се повишава над 37,5 градуса. "Това не е типично за алергичните реакции. Страдащите от алергии често имат определена история - проява на подобни симптоми през предишни години", обясни лекарят. Появата на всякакви подозрителни симптоми вече трябва да бъде основата за вземане на тестове, подчерта Полнер.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?