1939

Лекар опроверга най-големия мит за сладоледа

Сладоледът е любимо лакомство на малки и големи, но все ни предупреждават да внимаваме с консумацията му заради евентуални здравни несгоди.

Руският лекар д-р Леонид Карев опроверга един от най-големите митове, свързани със сладоледа, а именно, че консумацията му може да причини болки в гърлото.

„Сладоледът не може да причини болки в гърлото“, споделя експертът.

Лекарят припомня, че ангината, при която се появяват характерни болки в гърлото, е остра форма на тонзилит. Това заболяване не може да се прояви във връзка с приеманата храна. Причината за възпаление на сливиците е инфекция, която живее в назофаринкса и в много случаи е хронична.

Д-р Карев добавя, че ако човек има хроничен тонзилит, хипотермията на гърлото може да доведе до обостряне с всички съпътстващи симптоми, характерни за възпалителния процес.

„Затова сладоледът не трябва да се консумира от хора с хроничен тонзилит, особено в острия му стадий", добавя специалистът, цитиран от Actualno.com.

Ако човек е здрав, то консумацията на сладолед в разумни порции съдейства за стимулиране защитните функции на гърлото. Важното е да не изядете наведнъж голямо парче студен сладолед. Консумирайте го на малки хапки, като изчакате малко след изваждането му от фризера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?