46

Лекар каза по колко домата на ден можем да ядем

При определени заболявания е необходимо да се ограничи консумацията на домати, а при други те трябва да се изключат напълно от менюто, пише actualno.com.
 
Тези зеленчуци имат своя "тъмна" страна, според руския диетолог д-р Елена Соломатина.

Кой не трябва да яде домати?

Според експерта е необходимо да се ограничи консумацията на домати от хората със стомашно-чревни заболявания в острия стадий. Това се дължи на факта, че киселините, намиращи се в домата, могат да повлияят неблагоприятно на лигавицата на стомаха и червата.

„При пептична язва, гастрит, панкреатит - всичко, което е свързано с лошо храносмилане, човек може да почувства дискомфорт и болка след ядене на домати. Хората, които са предразположени към уролитиаза, също е добре да не прекаляват с доматите, защото те съдържат оксалова киселина “, добавя д-р Соломатина.

Освен това в тези зеленчуци могат да се натрупат и големи количества нитрати.

„Ако във вътрешността на домата има много твърди жилки, особено жълти, това означава, че те са били подхранвани с нитрати. В човешкото тяло те се превръщат в опасни нитрити, които могат да нарушат клетъчното дишане, да превърнат хемоглобина в неговата неактивна форма, неспособна да пренася кислород “, припомня експертът.

По колко домата на ден могат да се ядат?

Според диетолога по три домата на ден могат да се консумират без вреда за здравето, но всичко зависи от състоянието на човек. Ако вече имате проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава е по-добре да не ядете повече от един домат дневно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?