Следвайте ни

Леденият душ повдига настроението

Учени установиха четири ползи от ползването му

viber icon

Колкото и непривлекателно да звучи обливането със студен душ сутрин, то това може да бъде невероятен бонус за здравето ви. Всеки, който иска да бъде здрав и кален, знае, че студените душове са тайното му оръжие. Ето кои са доказаните ползи от него.  

1. По-здрав имунитет

Изследванията са открили пряка връзка между излагането на студена вода и завишения глутатион - молекула, изградена от три аминокиселини - L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine). Това е най-важният антиоксидант в човешкия организъм, който може да се срещне във всяка клетка. Негова второстепенна задача е детоксикацията на организма.

2. По-добра кожа

Дерматолозите са единодушни, че горещите душове изсушават и раздразват кожата, докато къпането със студена вода няколко пъти в седмицата възвръща цвета и еластичността на кожата, освен това заздравява косата.

3. По-бързо възстановяване на мускулите

Голяма част от спортистите (особено атлетите) си взимат кратки леденостудени вани след интензивно състезание или тренировка. Отлична работа върши и за работохолиците, които бързат да се разтоварят от натрупаното напрежение през седмицата. 

4. За по-добро настроение

Изследователи от Вирджинския университет стигат до заключението, че студените душове предпазват от депресия. Ледената вода изпраща повишено количество електроимпулси към мозъка, което действа като антидепресант.

Бонус полза специално за мъже: тестостеронът се казва така, защото се произвежда в тестисите, а тестисите искат да бъдат добре охладени - те функционират най-добре в студена среда, докато топлината не им действа особено добре. Продължителният престой под топлия душ намалява производството на тестостерон. Според едно проучване мъжете, които са заменили горещите бани със студени, са увеличи значително производството на сперматозоиди. Макар броят им да не е пряко обвързан с тестостерона, те са маркер за общото здраве на тестисите.

Източник: www.obekti.bg

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?