Следвайте ни

Лана: Йога не е за всички и не всеки може да преподава

viber icon

Йога не е за всички. И не всеки може да преподава йога. В това е убедена Лана Петкова, която от 20 години преподава йога, метод ланетика и пилатес в България и вече 16 години в „Тотал Спорт“. Идеята е да усъвършенстваш самосъзнанието си чрез телесни и дихателни практики, а всичко това е свързано с много труд и постоянство. Русата фурия с неудоволствие наблюдава как през последните години йога се превръща в мода и в бизнес. И не може да проумее как 20-30-годишни момичета говорят за медитативни практики и се опитват да учат някой на тях. За нея това е абсурдно и е подмяна на истинските понятия. „Самият Айенгар казва, че са нужни 35 години за асана, 10 години пранаяма и това са само трето и четвърто стъпало в йога, а чак след това може би ще стигнеш висшите нива – пратийахара, контрол върху сетивата, концентрация, медитация, като трите горни стъпала могат да се обединяват в така наречената саньяма“, цитира древното учение Лана. Тя е категорична, че за да преподаваш йога, трябва да живееш като йога, да изглеждаш като йога и с целия си живот да си се доказал в тази насока. 

Лана е родена  в спортно и научно семейство в Украйна. Когато тя е бебе на 2 месеца,  лекарите й откриват сериозен проблем на тазобедрената става. Дядо й е завеждащ катедра „Физическо възпитание и спорт“ в ХПИ/Харков, шампион на Украйна в различни спортове, майката е шампионка на Украйна по спортна гимнастика, а другият дядо и баба с дългогодишна йога-практика при бъдещия първи учител на Лана по йога Марк Аврутин. Цялото ми семейство има отношение към науката и спорта, благодарение на него  аз съм това, което съм, убедена е Лана. Като типичен представител на огнената зодия Лъв, тя не спира да усъвършенства и надгражда собствените си знания. Освен ежедневните часове като преподавател по йога и пилатес в залата, успява да защити магистърска степен в ПУ „Паисий Хилендарски“, като избира тема „Социоанализа на кражбата“. Тя се опитва да развие понятието „астея“ – некраденето от десетте морално-етични принципа на класическата Раджа-Йога и да обясни защо е толкова привлекателно един човек да си присвои нещо, което не е негово и което дори не му отива. Сега тя е докторант на ПУ“Паисий Хилендарски“ , Философско-историческия факултет, катедра „Социология и науки за човека“. Замислила е изключително сериозна дисертация, засягаща съвременото поколение, стремежите му, вярата и отношението към света. Знанията й по анатомия, практиката й като масажист и целият й живот са посветени на едно – да усъвършенства себе си като преподавател по йога и да бъде полезна на всеки, който се обръща към себе си чрез йога. 

20-годишната си преподавателска работа в Пловдив Лана отбеляза със стилно парти, на което покани всички свои ученици. „Щастлива съм, защото те ме окъпаха в любов“, доволна е преподавателката. „Сега йога и пилатес има буквално на всяка крачка и конкуренцията е огромна, но не смятам колегите си за конкуренти, аз вярвам, че всеки трябва да намери своя преподавател и затова възприемам всички като приятели, колеги или ученици“, убедена е Лана. Тя е щастлива, че именно от нея и от Пловдив тръгват важни направления и не един и двама от учениците й поемат собствен път на преподаватели. И напомня, че йога е преди всичко философия, философия, която разширява самоосъзнаването и отношението на Аза към света около него. 

Лана не може да каже колко точно са  учениците й, защото броят им е огромен. Годишно в часовете й в залата Йога в „Тотал Спорт“ има приблизително 15 000 посещения. Не са малко и учениците й, които идват от 10-15-20 години, но не им омръзва да правят упражненията по специалната методика, разработена от Лана, която всички наричат ланетика. Нейното мото е:“Ланетика е практика за хора с интелект“.

Гери  КОСТОВА

Коментари (1)

aha

20.01.2020 | 12:04

Лана най обичала да се забавлява с името си наобратно

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?