2374

Куркуминът помага при затлъстяване на черния дроб

Куркуминът, активната съставка в куркумата, е полезен за здравето на черния дроб. Подправката подобрява кръвния поток и намалява натрупването на мазнини в органа, с което предотвратява развитието на мастна чернодробна болест. Проучването е  публикувано в списание „Drug Research“, цитирано от framar.bg. 

Мастното чернодробно заболяване, известно още като чернодробна стеатоза, е животозастрашаващо състояние, причинено от ненормално натрупване на мазнини в черния дроб. Макар че обикновено се причинява от прекомерна консумация на алкохол, това заболяване може да произтича и от други фактори. Натрупването на мазнини може да доведе до възпаление в черния дроб, което да причини увреждане.

С годините списъкът на полезните ефекти на куркумата върху човешкото здраве става все по-дълъг. Многогодишната подправка се използва от древността като основен продукт в аюрведичната медицина заради мощните ѝ антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

В настоящото проучване изследователи от Иран си поставят за цел да оценят ефикасността и безопасността на куркумина като хранителна добавка за лица, страдащи от неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ). Изследването обхваща 87 пациенти с диагноза НАМЧБ, които са разпределени на случаен принцип в две групи.

Екипът възлага на първата група да приема 1000 г куркумин на ден за период от осем седмици, а на другата група - плацебо в същата времева рамка. Всеки пациент получава както съвети за диета, така и за начина на живот преди началото на проучването. Освен това изследователите анализират физическите характеристики и нивата на чернодробните ензими в началото на проследяването.

В края на проследяващия период изследователите установяват, че добавката с куркумин е свързана със значително намаляване на индекса на телесна маса и обиколката на талията в сравнение с плацебо групата. Тази констатация е особено важна, тъй като затлъстяването се счита за рисков фактор за НАМЧБ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?