4232

Край на високото кръвно! Кардиолог съветва: Яжте тези две храни...

Високото кръвно налягане е едно от най-често срещаните проблеми в света

Ако имате проблеми, свързани с повишаване на кръвното, необходимо е да направите промени в диетата си и като начало да намалите количеството бял хляб, тестени изделия и ориз. 

Високото кръвно налягане е едно от най-често срещаните заболявания в света. Хипертонията допълнително натоварва органите и може да доведе до инфаркт или инсулт. "Един от начините да държите това опасно състояние под контрол е чрез диета. Известно е, че мазните, висококалорични храни повишават кръвното налягане, а една от основните причини за хипертония е високият прием на сол. Лекари и диетолози посочват, че здравословната, добре балансирана диета може да помогне за нормализиране на високото кръвно налягане", казва кардиологът д-р Брайън. 

 И както има храни, които го повишават, така има и такива, които помагат за регулиране на налягането.

Британският кардиолог д-р Дуейн Брайън съветва всички страдащи от хипертония да ядат мазна риба и зеленчуци два пъти седмично. Неговата препоръка за хипертониците е да преминат към меню, богато на плодове, ядки, зеленчуци и мазни риби. Той посъветва и да се намали приема на тестени изделия от бяло брашно, "обикновен" ориз и бял хляб. "Хранително вещество, което е много важно при проблеми с хипертонията, е калият. Изследванията показват, че повишеното количество на този минерал в диетата може да намали риска от високо кръвно налягане, но и да подобри състоянието на страдащите от хипертония", казва експертът. Калият помага за премахване на излишната сол от тялото, като по този начин регулира кръвното налягане. Съдържа се в домати, сьомга, сладки картофи, бял боб и банани. Тези храни също трябва да бъдат включени в диетата ви, ако страдате от хипертония. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?