46

Краката ви се подуват в жегите - намалете солта и им дайте почивка

Подуването на краката е често срещано явление, особено при повишаване на температурата навън и особено през лятото. Има няколко причини, които предизвикват това подпухване. 

Нормално е краката да се подуват заради затворени обувки, които възпрепятстват кръвообращението, продължително седене или стоене, както и заради натоварване при по-продължителна физическа дейност. Решението в тези случаи е сравнително лесно: създаването на подходящи условия като температура, носене на подходящо облекло и обувки, прием на много вода, ограничаване на солта, напитки с кофеин и безалкохолно, достатъчно почивка за краката и повдигането им нависоко при възможност, посочва сайт Puls.bg .

Има и още няколко причини, на които трябва да обърнете повече внимание.

1. Заради прием на медикаменти

Краката могат да се подуват заради страничен ефект от прием на медикаменти. В тази група се включват: прием на полови хормони,  за кръвното налягане, стероиди, антидепресанти, а също така медикаменти при диабет.

2. Травма на глезена или крака

Отичане на крака се получава при навяхване и изкълчване на глезена, което е възможно дори то да не е причинило осезаем дискомфорт. За да се намали оплакването, се налага стягане на глезена. Препоръчително е и да се избягва натоварването на крака, като се намали временно движението. Помага прилагането на студени компреси и повдигането му нависоко. В случай че тези мерки не облекчат състоянието, се налага консултация с лекар.

3. При бременност, но...

Отичането на краката е почти нормално явление през бременността, особено за късните <210> месеци. Обаче рязкото и прекомерно отичане на крайниците, което не отминава след почивка, е признак за усложнение на бременността. То обикновено се наблюдава с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината след 20-гестационна седмица.

4. Венозна недостатъчност

Подуването на глезените и коленете показва вероятност за венозна недостатъчност, която се дължи на проблем на циркулацията в организма и задържането на кръвта в краката. Клапите на  вените помагат за придвижването на кръвта в посока обратна на земното притегляне, но с възрастта или други състояния е възможно те да не могат да функционират пълноценно и да се получава връщане на кръв назад. Хроничната венозна недостатъчност е причина за промени по кожата, язви по краката и инфекции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?