46

Козето сирене - по-старо и по-полезно от кравето

Козето сирене е познато от дълбока древност и е сред първите млечни продукти, произвеждани от човека. В това няма нищо случайно, тъй като брадатите бозайници са лесно транспортирани, способни да издържат на номадски начин на живот и екстремни метеорологични условия.

Освен това козите са ценители на изисканите ястия сред тревопасните. Те винаги безпогрешно избират най-свежите растения и билки, докато пасат, затова млякото им е с интензивен и плътен вкус и е богато на витамини и минерали. Това безспорно се отразява и на качеството и вкуса на сиренето, което се произвежда от него. Има археологически доказателства, че отглеждането на кози на българска територия се практикува още преди идването на прабългарите. В различните исторически епохи, през която минава вече официалната Българска държава, има редица артефакти, че козите и овцете са първите отглеждани за мляко и месо животни.

Успоредно с отглеждането на дребните преживни животни, започва и производството на сирене. Първите сирена, които се произвеждали, учудващо приличат на сегашното бяло саламурено сирене - солено и кисело. Няма сигурни доказателства кога точно започва да се произвежда прототипът на българското саламурено сирене по нашите земи, но според историците това е векове преди идването на Аспаруховите българи, описват историята на поминъка си производителите от козеферма „Козарев“.

На база на тези факти те са на мнение, че оригиналното българско сирене е това, което се прави от козе мляко, а не това от краве. От официалното признаване на българска държава (Дунавска България),  до първата половина на 20. век козевъдството представлява основен поминък на голяма част от българските животновъди. Въпреки че в състава на козето мляко има повече хранителни вещества, отколкото в кравето мляко, крави започват да се гледат по-масово, защото дават повече мляко. По официални данни през 1911 година в България има около 1 465 000 кози, през 1975 година козите в страната са под 300 000. Броят им продължава да намалява при разпадането на ТКЗС, но от няколко години козевъдството у нас изживява ренесанс. Производството на козе сирене е изцяло в частния сектор, а към продукта има все по-голям потребителски интерес.

Ползи и вреди

Според научни сведения в козето сирене се съдържат витамините А, РР, С, от група В, Е и Д, както и микроелементите калций, калий, магнезий, фосфор, желязо, цинк.

Установено е, че в козето сирене има:

1. По-ниско съдържание на калории.

2. Съдържа висока концентрация на млечнокисели бактерии, като всъщност е "твърдо кисело мляко". Повечето от тези бактерии са хищници, което прави продукта естествен антибиотик.

3. По време на производствения процес на практика цялата лактоза и други дразнещи вещества в млякото се ферментират. Това прави сиренето не само хипоалергенен продукт, но също така дава възможност на хората с непоносимост към лактоза да го използват.

4. Смилаемостта на този продукт е по-добра от тази на говедата, тъй като липидите му се обработват по-добре от хората.

5. Съдържанието на микроелементи (по-специално калций) в този вид сирене е по-високо, отколкото в кравето.

От химическа гледна точка козето сирене представлява опасност за три категории пациенти: със стомашни заболявания (язва, гастрит и други) - този вид сирене има висока киселинност, така че не трябва да се злоупотребява с него; страдащи от подагра; наличие на алергии или индивидуална непоносимост.

Ценен диетичен продукт

Ползите от козето сирене за човешкото тяло са десетки. Нормализира функционирането на костната система и я укрепва, подобрява храносмилането, има положителен ефект върху кръвоносната система като цяло. Препоръчва се на хора, страдащи от хипертония, исхемична болест на сърцето и тахикардия. Съдържащите се в продукта активни вещества ускоряват метаболизма и спомагат за изгарянето на мазнини в тялото. Мазнините, които съставляват продукта, поради своята структура, много бързо се разграждат и не водят до напълняване. Комбинацията от тези полезни свойства прави сиренето от козе мляко една от препоръчваните храни за отслабване. Не на последно място е полезно за възрастните хора, тъй като предотвратява разграждането на костите.

Как да го съхраняваме

Приготвен по занаятчийски начин, като цяло незрелият продукт има кремообразна консистенция, деликатен и солен вкус. За да се предпази от проникване на въздух, козето сирене се опакова в пластмасова обвивка или восъчна хартия. Съхранявайте го в хладилника. За да увеличите вкуса, преди сервиране ​продуктът трябва да бъде изваден за един час. Ако има неприятна миризма, странен цвят или нотка на мухъл, трябва да се изхвърли. За дългосрочно съхранение може да се замразява в малки торбички. Те ще запазят вкуса и текстурата. Съдържанието на влага остава непроменено.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?