Следвайте ни

Кой и защо не трябва да яде лешници

viber icon

Лешниците са здравословни и вкусни ядки. В една шепа лешници (около 28 грама, или около 20 цели ядки) се съдържат 4.2 г протеин, 2.7 г фибри, 21% от препоръчителната дневна доза витамин Е, 12% магнезий, 24% мед, 87% манган, както и витамини от група В, фосфор, калий и цинк.

Лешникът е разпространен в Мала Азия и на Балканите. Като културно орехоплодно растение се отглежда от антични времена.

Расте във вид на голям храст с височина до 10 метра, със сивеещи клонки, като младите са мъхести. Листата са кръгли или широкоовални с размери 12х10 см. Плодовете са в китка и броят им достига до 8 във всяка.

Лешниците подобряват здравословното състояние, карат кожата да сияе, засищат, имат страхотен вкус, а и са прекрасна добавка към салати и десерти.

Не забравяйте обаче, че колкото и да са полезни, има състояния, при които лешниците могат да ви навредят.

Как лешниците влияят на тялото:

понижават холестерола

повишават хемоглобина,

пречистват кръвта

премахват токсините

повишават имунитета

полезни са за страдащите от хипертония

Лешниците обаче не трябва да се ядат, ако страдате от:

ентероколит, язви на стомаха, колит и гастрит, заболявания на дванадесетопръстника;

има забрана за консумация, когато имате остра респираторна вирусна инфекция, тонзилит, кашлица и настинки, както и диатеза, уртикария, екзема, псориазис и невродерматит, пише zdrave.to

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?