Следвайте ни

Кой е най-критичният ден от седмицата?

viber icon

Понеделник се счита за най-трудния ден от седмицата, но петък може да се състезава с него за тази титла, каза за радио „Спутник” Ирина Блиникова, старши изследовател в лабораторията по трудова психология към Психологическия факултет на Московския държавен университет.

Традиционно понеделник се смята за труден ден.

Всъщност това е началото на работната седмица, когато трябва да преминете от състояние на релаксация и почивка към работен режим. През този период често се правят грешки и неуспехи. От научна гледна точка, обаче, петъкът е не по-малко труден период. Тежестта на натрупаната умора започва да оказва натиск върху човека, въпреки че този в ден може да се допуснат по-малко грешки, подчерта Блиникова.

В допълнение към умората, до петък се натрупват и по-рано недовършени работи. Опитът да приключите всички изостанали дела наведнъж може да се превърне в сериозен проблем.

"Хората, които отлагат всичко за последния момент, изглежда като че ли ще имат време да направят всичко. Понякога дори успяват. Но губят прекомерно количество ресурси и са в състояние на повишено емоционално и оперативно напрежение. Това се заплаща – най-вече със здраве, както физическо, така и психическо", предупреди Блиникова, пише novini.rozali.com.

Опитайтеи се да планирате времето си целесъобразно и да разпределите товара равномерно през дните от седмицата, тогава ще бъде по-лесно и определено ще се предпазите от „кошмарните петъци”, заключава психологът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?