4020

Костадин Ангелов: Инсулин има, но не стига до пациентите. Цинизъм!

Инсулин има, а пациентите не го намират, това е цинизъм, заяви председателят на Здравната комисия Костадин Ангелов след изслушването на закрито заседание спецслужбите заради дефицита на инсулин.

"Няма нещо, което да ни изненадва. Търговците вилнеят на гърба на българските пациенти. Беше казана много чувствителна информация", заяви Ангелов и допълни: "Държавата не защитава обществения интерес. Няма как да се казва, че инсулин има, а пациентите не го намират. Това е цинизъм. Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България, за сметка на интереса на пациентите", категоричен беше председателят на Здравната комисия.

В 14-дневен срок Министерството на здравеопазването (МЗ) трябва да внесе предложения за законодателни промени, които касаят целия процес по лекарствоснабдяването, за гарантиране на доставка на инсулини и за „неприкосновен запас“ на територията на България от лекарства, което да гарантира наличието на рисковите медикаменти за всеки пациент в момента, в който той има нужда. 

Другото решение касае надграждането на СЕСПА. Комисията взе решение да бъде създадена система, която да следи в реално време наличието на лекарства при притежателите за разрешение на употреба, при търговците на едро, при търговците на дребно, каза Ангелов. По думите му „Информационно обслужване“ АД „трябва да направи системата така, че тя да не допуска възможности за корекция на данните, за тяхното манипулиране, за изтичане на информация, която да бъде в полза на фирмите“.

На въпрос дали данните на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Главна дирекция за борба с организираната престъпност, чиито ръководители бяха изслушани на днешното заседание, са дали основания за нелегални практики, Костадинов отговори: „Абсолютно“. Има много нелегални практики на фирми, които изнасят медикаменти от България за сметка интереса на българските пациенти в моменти, в които това е забранено, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Гюро

Гюро

02.03.2024 | 20:32

Гробарите срам нямат! Закопаха територията /то държавата я няма отдавна - откак се появи Боко Шарлатанина/. И го направиха заради пустия МУ шкаф! Цинично е циник да използва тази дума /цинизъм/, за да оправдаят своята хищническа същност. Но тя, МАФИЯТА по целия свят е една и съща! Те чест, достоинство, морал - за тях това са само празни думи от речниковия фонд!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?