3906

Коя ядка замества месото? Незаменима е за костите и сърцето

Преминаването към растителна храна не означава пълен отказ от месото. Въпреки това, включването на повече храни на растителна основа, като орехи, в диетата ви може значително да подобри вашето здраве

 

Диетологът д-р Шарлот Мартин препоръчва ежедневната консумация на една ядка. Той съветва да ядете орехи всеки ден, за да предотвратите сърдечни заболявания. Експертът също предлага да замените част от червеното месо в диетата си с растителни протеини и за целта орехите са идеални. Това съобщава изданието Daily Mirror, позовавайки се на експерта.

Ядката, която замества месото 


Според д-р Шарлот Мартин орехите са идеална алтернатива на месните продукти. Освен това те обогатяват диетата със здравословни мазнини, витамини, минерали и мед, което укрепва имунната система, здравето на костите и сърцето.

Диетологът отбелязва, че преминаването към растителна храна не означава пълен отказ от месото. Въпреки това, включването на повече храни на растителна основа, като орехи, в диетата ви може значително да подобри вашето здраве.

Други ползи от орехите


Включвани редовно в диетата, орехите дават тонус и енергия, подпомагат функционирането на организма и предпазват от влиянието на негативните външни фактори и болести. 

 

Редовна консумация на орехи има следните ползи:

полезна е за сърцето и кръвоносните съдове, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;

помага за възстановяване на метаболизма и нормализиране на липидния метаболизъм;

укрепва имунната система и повишава устойчивостта на организма към отрицателни външни фактори;

нормализира нивата на кръвната захар, предотвратява появата на холестеролни плаки;

нормализира кръвното налягане, намалява нивата на лошия холестерол;

предотвратява развитието на анемия;

има антиоксидантно и онкопротективно действие;

има положителен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза и синтеза на хормони;

стимулира мозъчната функция, подобрява паметта, помага в борбата със стреса;

подобрява функционирането на пикочно-половата система;
 
забавя процеса на стареене;

възстановява чревната микрофлора, премахва дисбиозата, подобрява работата на стомашно-чревния тракт;

има положителен ефект върху състоянието на косата и ноктите, подобрява състоянието на кожата.

Полезни са не само самите ядки, но и черупките, преградите, кожата и листата на растението; от тях се приготвят лечебни отвари и тинктури за лечение на заболявания на бъбреците и пикочно-половата система. Орехите могат да се консумират при диабет - те не повишават нивото на захарта и са безопасни за хора с това заболяване. Ореховите масла и тинктури имат противовъзпалителни свойства и могат да се използват като общ тоник.

Полезните свойства на орехите за жените са неоспорими. Те са особено полезни за бременни жени, тъй като по време на бременност всички ресурси на тялото са насочени към носенето на бебето, а бъдещата майка се нуждае от мощен източник на сила и енергия. Ядките имат положителен ефект върху репродуктивната система и здравето на жените като цяло.

Ореховите ядки оказват следните положителни ефекти върху женското здраве:

повишават устойчивостта на стрес, подобряват мозъчната функция и паметта имат успокояващ ефект;

нормализират функцията на щитовидната жлеза и хормоналния баланс;

помагат за нормализиране на менструалния цикъл, правят менструацията по-малко болезнена;

подобрява състоянието на косата, укрепва ноктите, а външната употреба на орехово масло е полезна за кожата на лицето;

намаляват риска от тромбоза и разширени вени;

Повишеното съдържание на фолиева киселина в ядките подобрява репродуктивните способности на организма.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?