Следвайте ни

Коя е кръвната група на алкохолиците

viber icon

За последните две десетилетия е било установено, че хората са започнали да консумират все повече и повече алкохол. Учените смятат, че тази тенденция ще продължи да се засилва. 

Въпреки това, съотношението между трезвениците и зависимите от алкохола не се очаква да се промени, тъй като прекомерната привързаност към спиртните напитки се определя не само от общественото обкръжение, но и от индивидуалната предразположеност. А тя може да бъде „уловена” по няколко неочаквани признака, пише БГНЕС.

Кръвна група

Съгласно изследвания, провеждани през втората половина на миналия век в САЩ, по-голяма част от пациентите, лекувани от алкохолна зависимост, са били представители на кръвна група А, докато при тези с кръвна група АВ случаи на алкохолизъм се срещали най-рядко.

Разбира се, това може да се обясни с факта, че 42% от населението в САЩ е с кръвна група А. Преди няколко години шведски учени установиха, че хора с кръвна група А боледуват по-често от рак на стомаха, което вероятно е свързано с тяхната предразположеност към алкохол и тютюнопушене.

Висок интелект

Учени от университетите в Глазгоу и Единбург след 30-годишни наблюдения са стигнали до извода, че високата интелигентност предразполага към алкохолизъм. Резултатите от проучванията показали, че проблеми с алкохола имат предимно хора, които в детството са се отличавали с високо ниво на IQ.

Учените обясняват този факт със законите на еволюцията. При животните най-умните са по-склонни към еволюционно ново поведение. А употребата на алкохол спада също към него, тъй като хората са започнали да употребяват спиртни напитки сравнително отскоро – нека не забравяме, че те са се научили да правят бира едва преди 8 000 години.

Тихите води

Руски и германски учени са стигнали до извода, че спокойните хора са по-склонни към алкохолна зависимост. Те провели експерименти с плъхове, едната група от които били много агресивни, а другата – изключително спокойни.

Оказало се, че при спокойните животни е повишено нивото на хормона допамин, който създава усещането за удоволствие. Като се има предвид, че етанолът може да повлияе върху концентрацията му в организма - концентратите облекчават стреса, наблюденията върху поведението на гризачите позволили на учените да направят някои важни изводи за причините за алкохолизма.

На животните били предлагани вода и разреден спирт в различна концентрация. Неспокойните и агресивни плъхове предпочитали слабият алкохол, докато спокойните – този с по-висока концентрация. Установено било, че след 7-дневно въздържание, признаци на алкохолна зависимост проявили именно спокойните гризачи. Това наложило извода, че привързаността към спиртните напитки е свързана с ниско ниво на тревожност, а не обратното, както се е смятало по-рано.

Любители на сладкото

Любителите на сладките храни имат по-голям шанс да станат алкохолици, смятат американски невролози. Оказало се, че за склонността към захар и към етанол отговаря една и съща зона в мозъчната кора. В рамките на експеримента на участниците в него давали да пият подсладена вода и с помощта на магнитен резонанс е отчитана реакцията на мозъка към сладкото. След това доброволците отговаряли на въпроси колко често пият алкохол и в какви количества.

Установено било, че стимулирането с подсладена вода на системата за възнаграждение в мозъка предизвиква силна реакция при онези хора, които предпочитали концентриран алкохол. По-късно е открит генът, който стимулира повишената консумация на захар и алкохол, както и на високото кръвно налягане.

Това е генът, отговорен за производството на чернодробния хормон FGF21. Той стимулира усвояването на глюкозата в мастните клетки и по този начин регулира нивата на кръвната захар. Посредством въздействието си върху хипоталамуса това се отразява на желанието да се яде сладко и да се пие алкохол.

Коментари (2)

Опа

Опа

26.08.2020 | 17:00

Дрън, дрън, нищо такова няма, тия американци и така си пият и се бият

Отговори
4 3
Сто

Сто

26.08.2020 | 22:19

Дришльо, все американците ни са виновен.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?