Следвайте ни

Копривата зарежда с желязна енергия

viber icon

Като чуем за коприва, всички се сещаме за ужаса от допира с иначе нежните й, мъхести листенца. Да си набереш коприва, далеч не е толкова лесно и приятно, колкото да си откъснеш малко магданоз. Копривата е растение, което доста успешно крие тайните си. Та нали в природата най-ценното се пази най-строго, богатствата на копривата се пазят от хистамин и мравчена киселина, които се съдържат в миниатюрни резервоари по стеблото и листата. При допир се отварят, парещата течност се излива и държи надалеч лакомниците. За много насекоми и дребни животинки дозите може да са смъртоносни.

Копривата е преди всичко изпитано средство при разкрасителни процедури -особено при косопад. Някои я познават също и като билка - семената, корените, листата се ползват с много цели.

Копривата е мощно противовъзпалително средство и чаят помага при артрит и всякакви по-продължителни инфекции. Той има и диуретичен ефект, щадящ организма, и по-продължителното му приемане се прилага при проблеми с отделителната система. При тревожно задържане на течности тя е особено препоръчителна. Например в последните месеци на бременността.

Един от сериозните проблеми при хората, водещи заседнал живот, или тези, чието ежедневие е свързано със седнала или изправена работна поза, са разширените вени. Тяхната поява може да се предизвика и при вродена слабост на кръвоносните съдове. Вследствие на непълноценния кръвоток част от кръвта се задържа в краката, в резултат на което кръвоносните съдове се разширяват, изпъкват, а долните крайници стават болезнени и неестетични. Ефикасно средство срещу венозния застой е банята с билкова отвара от коприва.

Копривата обаче е най-ценна именно като храна. По съдържание на желязо тя гони върховете на класациите. Структурата на желязната решетка е много близо до естествената решетка на хемоглобина, затова копривата е идеалното антианемично средство. Близо 1/3 от децата страдат от явен или скрит дефицит на желязо с всички последствия от това - анемия, често боледуване, рагади и кожни проблеми. Природата ни предлага идеален заместител на лекарствата за профилактика и лечение на тези състояния.

Включете копривата в менюто на децата, и няма да сбъркате! Сухата коприва съдържа полезните вещества в по-висока концентрация и за капризните деца тя е по-подходяща - например, като се прибавя по няколко лъжички стрита към други ястия. Разбира се, прясната е много полезна, но за добър ефект трябва да се консумира в по-големи количества.

Идеална за компост

Едно от другите битови приложения на копривата е особените хранителни свойства за покълване на семена. Често изсушена коприва се добавя в почва за покълване или прясно засети семена се поливат с настойка от коприва.

Тя е особено ценна за приготвяне на домашен компост (естествен тор от гниене на органичен отпадък). Много хора взимат почва за градински разсад от участъци, където расте коприва.

Помага срещу камъни в бъбреците

Копривата е познат диуретик, но освен това тя се справя успешно и с подобряването на функцията на бъбреците.

Копривата предотвратява образуването на камъни в бъбреците и също така помага и за тяхното разрушаване. Тази билка е чудесен лек срещу инфекции, с които се справя изключително ефективно.

Лековит чай

Копривата е способна да противодейства на проблеми с дихателния апарат, като астма, пролетна алергия и други сезонни прояви на алергия.

Само няколко капки екстракт от коприва смекчават алергичните симптоми. Вече дълги години чаят от коприва е едно от най-популярните средства за лечение на астма в Австралия.

Коприва с ориз и пролетни подправки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 500 г коприва, 4-5 стръка зелен лук, 1 връзка магданоз, 1/2 връзка джоджен, 4-5 с. л. олио, 1 ч. ч. ориз, сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязаният лук се задушава 1-2 минути в сгорещеното олио, след което се прибавят изчистената, измита и нарязана коприва, магданозът и джодженът. Задушава се няколко минути, добавя се оризът и 2 и 1/2 - 3 ч. ч. топла вода и след като заври, се посолява. Ври на слаб огън, докато оризът поеме течността. Ястието може да се сервира и студено. По желание се гарнира с кисело мляко.

Селска копривена каша

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:l

200 г коприва, 4 с. л. олио, 4 с. л. брашно, червен пипер, сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Копривата се измива и се попарва за няколко минути във вряща подсолена вода. Изважда се и се нарязва.

Брашното се запържва в олиото до получаване на златист загар. Постепенно се разрежда с отварата от копривата, като се бърка непрекъснато. Добавят се червеният пипер и копривата. Отстранява се от котлона и се поднася.

Вероника Фетова

Вероника Фетова

Редактор - marica.bg

Вероника Фетфова е завършила „Масови комуникации - Журналистика” в Нов Български Университет - София. От май 2019 г. е част от екипа на „Марица“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?