Следвайте ни

Проф. Мермерски: Копривата - божи дар срещу всички болести

viber icon

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравос-ловното хранене, народната и природната медицина. Някои са преведени в САЩ. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - “Как да пречистим и да подмладим нашия организъм”. Описал е в трудовете си уни-калните качества на всеки плод и зеленчук, които често не оценява-ме. Мъдростта: “Вода гази, жаден ходи!”, важи особено за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, казва проф. Мермерски.

В своята нова поредица “Марица” предлага на читателите си хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове, представени детайлно от проф. Христо Мермерски.

Макар да звучи невероятно, копривата, която срещаме навсякъде и избягваме заради жилещото й свойство, е панацея за почти всичко, което ни разболява.

Богата е на витамини А, В, С, D, E и К. Малко известно е, че копривата съдържа повече витамин С от броколи, спанак, карфиол, маруля и зелен боб. Осигурява на организма и минерали като калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий, мед. Тя е източник на незаменими аминокиселини, бета-каротин и фибри. 

Известна е със своето стягащо, отхрачващо, тонизиращо, противовъзпалително и диуретично действие. Коприва се препоръчва като мощно средство за предпазване от чернодробни, артритни, ревматични и бъбречни заболявания, също и при лечение на алергии и анемия. Целебната сила  се дължи на нейните кръвопречистващи функции. 

Запарка от коприва  засилва имунната система и бори вирусните заболявания и бактериалните инфекции. 

Копривата помага на организма да се справи с натрупаните токсини - широкият спектър от полезни хранителни вещества, открити в копривата, я правят идеално средство за детоксикация на тялото. Притежава леко диуретично действие, което стимулира и помага за по-лесното изхвърляне на токсините от тялото. 

Копривата пречиства организма, подобрява метаболизма, стимулира имунитета и кръвообращението, предпазва организма от възпалителни процеси. 

Премахва метаболитните отпадъци и стимулира лимфната система, насърчава лесната екскреция през бъбреците.

Листата от коприва се използват за лечение на болезнените симптоми на артрит, подагра, ревматизъм, като и на фибромиалгията и тендинита.

Високото съдържание на желязо прави копривата отлично средство срещу анемията и умората. Тя поддържа черния дроб и женската хормонална система. Стимулира производството на мляко при кърмачки. Ефективна при болезнена менструация и менопауза. Често се използва в билкови тоници за премахване на миома.

Чаят от коприва действа като естествен диуретик, увеличава уринирането и помага при камъни в бъбреците.

Чаят от коприва облекчава екзема и акне, премахва брадавици, когато се прилага локално.

Действа ефективно при възпалено гърло. Облекчава кашлицата, бронхита и туберкулозата.

Намалява възпалението на венците и предпазва от плака.

Полезна е при лечение на Алцхаймер.

Поддържа ендокринната система, включително щитовидната жлеза, далака и панкреаса.

Отварата от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Освен за пикочните пътища е полезна и за отделителната система, тъй като добре регулира работата на стомаха.

Копривата помага и при проблеми с черния дроб и жлъчката. Семената, смесени с кисело мляко, са доказано средство срещу захарна болест. 

В Русия я използват против различни видове рак. 

Регулира хормоналната активност. Премахва умората и отпадналостта. 

Копривата помага при хора, страдащи от остеопороза, поради високото съдържание на минерала борон.

Копривата е полезна за мъжете за превенция на увеличаването на простатата.

Благоприятства регенеративните процеси, ускорява зарастването на рани.

Корените са отлично средство срещу алергия. 

Копривата подобрява здравето на кожата - екстрактите от коприва помагат при акне и дори може да спре развитието на бактериалните инфекции по кожата.

За по-подробна информация може да потърсите проф. Христо Мермерски на  тел. 0889 337 455.

 

Британците я хрупат сурова

Копривата има мъжки и женски цветове. Пoзнaти ca нaд 40 видa.

Пaрeщaтa бoлкa, кoятo уceщaмe при дoпир, ce причинявa oт хиcтaминa и мрaвчeнaтa киceлинa, кoитo ce cъдържaт в миниaтюрни рeзeрвoaри пo cтeблoтo и лиcтaтa.

В Швеция хранят кравите с коприва, за да се увеличава млякото им.

Влaкнaтa oт кoпривa ce изпoлзвaт зa нaпрaвaтa нa дрeхи. Унифoрмитe нa нeмcкитe вoйници в Първaтa cвeтoвнa вoйнa ca били изрaбoтeни oт плaт oт кoпривa поради недостиг на памук.  Плaтът, изтъкaн oт нишки кoпривa, е отличен топлоизолатор и мнoгo нaпoдoбявa тoзи, изтъкaн oт лeн и памук, кoнoп.

В Шотландия правят чаршафи и покривки от коприва.

Ризи, направени от коприва, създаде Институтът за биометеорология във Флоренция. Учените се вдъхновили от известната приказка на Андерсен, в която принцеса Елиза спасява превърнатите си в лебеди братя, като им плете дрехи от парещото растение.   

В Дорсет, Великобритания, от четвърт век се провежда световен шампионат по ядене на сурова коприва. Шампиони за 2019 г. са Тони Джейс и Линда Роджърс, със съответно изядени жилещи листа от стръкове с дължина 17.7 и 14 метра.

Текстове под снимки:

Надяждане с коприва на световното в Дорсет

Шампионите Тони Джейс и Линда Роджърс

Коментари (1)

Карагеро

16.02.2020 | 21:59

Леко попарена коприва .със малко зехтин плюс домашна ракия

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?