Следвайте ни

Контрастният душ може да ви погуби, бъдете внимателни

viber icon

Редовното вземане на контрастен душ тренира сърдечно-съдовата система, но когато са изложени на студена вода, хората със сърдечно-съдови заболявания могат да получат остър спазъм, който освен всичко друго може да доведе до инфаркт или инсулт, пише actualno.com.

Това съобщи кардиологът, терапевт, доцент в Катедрата по болнична терапия към Руския национален изследователски медицински университет Мария Беневская в навечерието на Международния ден на кардиологията, който се отбелязва на 6 юли.

"При редовно използване на контрастен душ, с течение на времето се получава тренировка на сърдечно-съдовата система: под въздействието на студена вода повърхностните съдове се стесняват, за да предпазят тялото от топлинни загуби. В жегата, напротив, съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, като по този начин се избягва прегряване. Що се отнася до хората със заболявания на сърдечно-съдовата система, остър спазъм на кръвоносните съдове, когато са изложени на студена вода, реално може да доведе до инфаркт или инсулт", каза специалистът.

Беневская отбеляза, че както всяка друга тренировка, тялото трябва да се приучва към контрастния душ постепенно, започвайки с леки температурни промени и кратки интервали, а в жегата се препоръчва да се взема хладен, но не леден душ, дори от здрави хора. 

 

„Вземайте често хладен душ или вана, налагайте лед или студена кърпа на тила и врата", заключи експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?