Следвайте ни

Комарите налитат на потни крака и парфюми

viber icon

Вероятно не са малко тези, които не могат да си обяснят как така има хора, които не стават “жертва” на комарите, докато други постоянно биват нахапвани от тези смучещи кръв насекоми.

На фона на всичко това от десетина години битува заблудата, че комарите избират да нахапят хора от определена кръвна група. Това обаче не е потвърдено от изследванията на учените, пише zdrave.to

Научно обоснование получава теория, според която комарите реагират на специфична миризма на човека. И по-конкретно - миризмата на пот, която се отделя от краката. Именно краката създават “коктейл” от мазнини, пикочна и млечна киселини и амоняк, който подлудява комарите.

Други аромати също могат да привлекат насекомите. Например приятно ухаещ на лосион за тяло, на гел душ и на парфюм човек. Идеална цел за комарите е спортист, който ползва дезодоранти, много се изпотява, освен това диша интензивно, привличайки насекомите с отделяния въглероден двуокис.  

Най-краткото време, за което комарите могат да се развият от яйцето, е пет денонощия, но обикновено целият процес трае между 40 и 42 денонощия в тропически условия.

Възрастните комари се чифтосват най-често в рамките на няколко дена. Мъжките живеят около седмица, като се изхранват от нектар и цветен прашец. Женските също могат да се хранят с нектар и сладки разтвори, но развитието на яйцата изисква наличие на кръв. След кръвосмученето женските си почиват за няколко дена и през това време кръвта се храносмила и помага за развитието на яйцата. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?