Следвайте ни

Колко трябва да тежи раницата на детето ви

viber icon

Със започването на всяка учебна година стартират и дискусиите по отношение на вредата от тежките раници и как тяхното тегло да бъде намалено. Един от методите, които започна да се въвежда е осигуряването на шкафчета, в които да се държат част от учебните материали. Но тази практика все още не е твърде разпространена и трудно се внедрява в голяма част от училищата, пише "Пулс".

Болките в гърба са един от първите признаци на носенето на тежки раници, извън позволеното тегло, което според експертите трябва да не надвишава 10 до 15% от теглото на детето. Важно е да се отбележи, че все пак болките в гърба са проява на действието на няколко фактора, не само на тежестта на раницата. Значение има и недостатъчно развитата мускулатура.

Все повече става броят на децата, които не се записват на някакъв спорт и прекарват дълго време във статични позиции, които натоварват допълнително опорно-двигателния апарат.

Редовните физически упражнения имат отношение не само върху развитието на мускулните групи, но също така оказват положителен ефект върху развитието на костната система.

Прекомерното тегло на раницата е само едната страна на монетата, от другата се намира и неправилното ѝ носене. Препоръките са за носене на ляво и дясно рамо едновременно, а не преместване от едното на другото, което води до изкривяване на стойката.

Дори когато учениците разпределят правилно тежестта, в случай че често застават с тежестта на единия крак се води до неравномерно разпределение и съответно натоварване на гръбнака и таза.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?