Следвайте ни

Колко са вредни фрешовете и защо?

viber icon

Диетолозите нееднократно ни убеждават в ползата от консумацията на прясноизцедени сокове. Те обаче може да се окажат вредни за организма, ако не се спазват някои основни правила, смятат експерти в областта на храненето, пише БГНЕС.
 
Прясноизцеденият сок съдържа голямо количество фруктоза, чиято повишена употреба, подобно на бялата захар, може да бъде вредна за здравето. Това се отнася особено до хора с диабет и нарушения във въглехидратния метаболизъм.

Освен това, соковете са с повишено съдържание на хранителни киселини, които могат да доведат до ерозия на зъбния емайл.

Въздействието върху зъбите след консумацията на сок е по-разрушително, отколкото яденето на плодове. За да се избегне това, след като пиете сок е добре да изплакнете устата с вода.

Заради високата киселинност не се препоръчва сокът да се пие на празен стомах, тъй като това може да доведе до раздразнение на лигавицата на стомаха.

Ако искате да пиете здравословен прясноизцеден сок, това трябва да стане в рамките на 15-20 минути след приготвянето му. Добре е да имате предвид, че много от витамините, съдържащи се в плодовете, се унищожават под въздействието на въздуха, промяната в температурата или при продължително съхранение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?