Следвайте ни

Колко опасен е сълзотворният газ?

viber icon

Така известният „лютив спрей“, използван за отблъскване на протестиращите, е аерозолен спрей, който съдържа съединението капсаицин.

Именно това вещество причинява парене, болка и сълзене при контакт.

Всъщност, това вещество е и активната съставка на така добре познатите ни люти чушки, но в пъти по-малко количество, сравнено с лютивите спрейове.

Въпреки, че спреят се класифицира като несмъртоносен, той може да причини тежки усложнения при компрометирани организми.

Физиологичните ефекти, които човек изпитва след контакт със сълзотворен спрей, на първо място включват усещания за „бълбукане и кипене“, последвани от временна слепота и остра болка в очите. Тези ефекти могат да продължат до час в зависимост от силата на разтвора.

Освен това, активното вещество на спрея може да предизвика задух, парене в гърлото, хрипове, суха кашлица и невъзможност за говор.

В изключително редки случаи, на места по кожата, може да се появи синкаво оцветяване - цианоза, което показва липсата на приток на кръв, респективно на кислород, към това място.

Във връзка със събитията случващи се в момента в страната, от „Аварийно Спасяване Пловдив“ дадоха насоки за оказване на първа помощ при впръскване на сълзотворен газ.

1. Тъй като спреят е на маслена основа, докосване и разтриване на засегнатата част може лесно да го разпространи в други области на тялото.

2.  Измиването с вода носи моментално, но краткотрайно облекчение.

3.  При попадане в очите бързото мигане подпомага изплакването на реагиращия агент.

4.  Измиването със сапун, шампоан и последващото изплакване с вода разграждат маслото, в което се съдържа възпалителният агент-капсаицин.Това ще доведе до облекчаване състоянието и симптомите.

От доброволческата структура предупреждават, че лютивият спрей е в състояние да полепне върху дрехите и косата на човек, което да предизвика поствременен контакт.

„Ако състоянието не се подобрява, симтомите са непоносими и не отшумяват, незабавно трябва да се потърси специализирана медицинска помощ“, категорични са специалистите от „Аварийно спасяване Пловдив“.

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?