2374

Колко мандарини на ден да ядем и как да изберем най-вкусните

Мандарините са любим цитрусов плод, особено през зимата, когато ги свързваме с Коледа и горяща камина.Те съдържат много полезни вещества, но не трябва да прекаляваме с тях, защото в противен случай можем да си навредим. Благодарение на тези плодове имаме възможност да поддържаме цялостната жизненост на организма, както и да намалим риска от не малко заболявания.

Какво трябва да знаем за мандарините?
Нужно е да знаете, че в плода се съдържа наистина голямо количество витамин C. Само две мандарини на ден са напълно достатъчни, за да задоволят ежедневните ни нужди от този витамин. Оранжевият цитрус е богат още на витамин А, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо и други.

С тях можем да подсилим имунната си система, да подобрим храносмилането, да регулираме кръвното налягане.

Кората на мандарините също може да се консумира, като преди това се погрижим тя да бъде идеално почистена. В нея се съдържат витамини А, К и Е. Преди да я похапнем, е добре да я смачкаме.

Не е желателно да ядете мандарини, ако имате някои от следните оплаквания:
• Непоносимост към самия плод;

• Заболявания, свързани със стомаха – гастрит, язва, колит и други;

• Алергия към цитруси;

• Заболявания на зъбите;

• Проблеми с бъбреците;

• Затлъстяване.

Ако искаме да попаднем на вкусна и узряла мандарина, трябва да обърнем внимание на самата кора. Тя трябва да е пореста и да не бъде плътно прилепнала към плода. Цветът също успява да ни подскаже дали вътрешността ще е това, което търсим. Той трябва да е ярко оранжев и наситен, пише actualno.com.

Макар, че мандарините са чудесно средство, чрез което да заредим организма си с витамини, с тях не бива да се преяжда, тъй като съдържат голямо количество фруктоза.

Що се отнася до това по колко мандарини е препоръчително да изяжда всеки от нас, зависи много от особеностите на организма ни. Един възрастен човек може да похапне до 7-8 плода, но не наведнъж.

Ако сте с наднормено тегло, не е препоръчително да похапвате повече от 2 плода в рамките на деня. Хората, страдащи от диабет, също трябва да подхождат разумно, що се отнася до консумацията на мандарини. Това важи и за бременните жени.

Похапвайте мандарини, но се старайте всичко да е в рамките на нормалното. Не прекалявайте с цитруса, ако не искате да си навредите!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?