46

Кожата на лицето може да издаде високия холестерол

Високите нива на холестерол могат да застрашат живото на човек. Когато нивото на "лошия" холестерол в кръвта се повиши, рискът от сериозни заболявания, включително инсулт и сърдечни заболявания, се увеличава драстично. Обикновено няма директни признаци на висок холестерол, но има няколко физически промени, свързани с това състояние, включително и промени в кожата около очите.

Промяната в кожата около очите, която издава висок холестерол
 
„Появата на плоска или повдигната жълтеникава плака около очите или носа може да е признак на висок холестерол. Тази промяна, известна като ксантелазма, се причинява от холестеролни отлагания. Ксантелазмите показват, че шансовете за развитие на висок холестерол в бъдеще са много високи", споделя кардиологът д-р Олег Варфоломеев.

Развитието на ксантелазми също може да бъде предупреждение за бъдещ инфаркт, сърдечно заболяване и атеросклероза. Атеросклерозата е запушване на артериите от мастни вещества, известни като плаки или атероми.

„Половината от пациентите с ксантелазма имат високи нива на холестерол. А другата половина имат нормален холестерол “, добавя лекарят.

Жълтите образувания по кожата също могат да бъдат причинени от възпаление. Има и други физически симптоми в тялото, които индиректно показват висок холестерол.

„Най-честите места за натрупване на холестерол са ръцете, лактите и коленете. Ксантелазми може да се появят и върху кожата около очите", споделя кардиологът, цитиран от "Актуално".

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?