3906

Кои храни ни помагат срещу безсънието?

Безсънието е един от проблемите на модерния човек, за който уж на пръв поглед има редица решения, а всъщност на всеки, страдащ от него, му е трудно да намери най-ефективното за себе си, пише lifestyle.bg.

Чували сме какви ли не съвети – за гореща вана, четене на книга или забрана на социалните мрежи преди лягане. Вероятно сме пробвали и с някоя друга хранителна добавка на билкова основа или със съдържанието на мелатонин. А вероятно това, от което наистина се нуждаем, е правилна храна.

Неведнъж сме чували за храните и напитките, като тези със съдържание на кофеин, захар и наситени мазнини, които е добре да избягваме, ако искаме да имаме здрав сън. Но ново изследване, проведено в Columbia University в Ню Йорк обръща вниманието към тези, които подпомагат качествената почивка през нощта.

Според изследователите, диетата с високо съдържание на плодове и зеленчуци, както и на бобови растения и тъмен, пълнозърнест хляб, се свързва с по-качествен сън. Този извод е на база данните, предоставени от 1612 възрастни, които трябва посочват как спят, както и колко плодове и зеленчуци приемат в рамките на няколко дни.

Така се доказва, че тези, които са спали по по-малко от седем часа на нощ, са приемали с 24 грама по-малко плодове и зеленчуци на ден от тези, които са спали между седем и осем часа.

Изследователите доказват още, че хората, които консумират по-малко наситени мазнини, достатъчно фибри и сол в препоръчителната дневна доза, заспиват по-бързо и прекарват повече време във фаза на дълбок сън. Именно фибрите в бобовите растения имат доказано най-голяма ефективност върху спането.

Консумацията на повече сладки храни пък води до колебания в нивата на кръвна захар през нощта – причина за по-чести събуждания и по-некачествен сън. Така популярната средиземноморска диета също има своите ползи за съня благодарение на високото съдържание на аминокиселината триптофан в голяма част от храните, които препоръчва, предава Daily Mail.

Освен това тя ни държи сити за по-дълго време, което също може да подпомогне съня – защото никой не обича да си ляга гладен, а вредните хапвания преди сън също могат да му навредят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.06.2023 | 06:43

полезни съвети

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

04.06.2023 | 06:42

Б лагодаря полезно

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?